Politika

Marović: Rezolucija zelenih o Zapadnom Balkanu vjetar u leđa Uri

Usvajanjem rezolucije o Zapadnom Balkanu, Evropska partija zelenih je još jednom pokazala odlučnost u pružanju podrške državama regiona ka punoj integraciji u EU, kao i partijama zelenih na ovim prostorima u njihovim naporima da demokratizuju region, kazala je Jovana Marović, potpredsjednica Građanskog pokreta URA.

Marović: Rezolucija zelenih o Zapadnom Balkanu vjetar u leđa Uri Foto: URA
Portal AnalitikaIzvor

U Rezoluciji je istaknuto da integracija, demokratizacija i stablizacija ovih država, kao i proces pomirenja na Zapadnom Balkanu, moraju biti spoljno-politički prioritet Evropske unije, kao i da je pristupanje regiona Evropskoj uniji istorijska obaveza država članica kako bi obezbijedile demokratsku i mirnu budućnost evropskog kontinenta, bez promjene granica po etničkim linijama.

“Raduje i to što je u Rezoluciji podržano napredovanje ka EU po principu zasluga, gdje će svaka država i njeni napori u demokratizaciji biti vrednovani pojedinačno, a posebno što je Crna Gora otvorila sva pregovaračka poglavlja i što postoji nesumnjiva politička volja da se korupcija i organizovani kriminal iskorijene iz društva. Uzimajući u obzir dešavanja na nivou EU u poslednjih nekoliko godina, ohrabruje i kritika određenih političkih odluka Savjeta koje su proces proširenja stavile u drugi plan i narušile kredibilitet same Unije i njenu sposobnost da „izvozi“ demokratiju. Otuda, su, konkretno, u samoj Rezoluciji istaknuti i prioriteti poput otvaranja pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, vezivanja sredstava iz IPA fondova sa napretkom u oblasti vladavine prava, vizna liberalizacija za Kosovo, te tijesna saradnja partija zelenih i civilnog društva iz regiona sa onima u državama članicama”, navodi Marović.

Uru, kaže ona, raduju jasni ciljevi politike Evropskih zelenih u odnosu na Zapadni Balkan, te snažna podrška progresivnim snagama u regionu, odnosno partijama koje se programski i u praksi zalažu za jačanje vladavine prava, dostizanje demokratskih, ekonomskih i ekoloških standarda u ovom dijelu Evrope.

“Boreći se za ove principe i standarde svakodnevno, i u Crnoj Gori i u regionu, te birajući evropsku porodicu zelenih kao svoju, URA je čvrsto opredijeljena da dalje učestvuje u ovim zajedničkim naporima da države Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije što prije. Na tom putu, podrška Evropske partije zelenih, odnosno njenih članica, predstavlja snažan vjetar u leđa i ponosni smo što je imamo i što smo prepoznati kao snaga koja može i mora donijeti dugo željeni napredak i integraciju u EU”, zaključuje Marović.

Portal Analitika