Zdravlje

"Obolijevanje najčešće registrovano u populaciji od 10 do 15 godina"

Marković: Od novembra 30 oboljelih od velikog kašlja, najviše Podgorici i Danilovgradu

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje, doktorka Darinka Marković saopštila je da je u Crnoj Gori, tokom novembra i decembra, registrovano 30 oboljelih od velikog kašlja. Od tih 30 oboljelih, 25 je laboratorijski potvrđenih slučajeva, dok je u pet slučajeva riječ o bliskim kontaktima oboljelih osoba.

Marković: Od novembra 30 oboljelih od velikog kašlja, najviše Podgorici i Danilovgradu Foto: Pixabay
RTCGIzvor

Marković je za "Radio ordinaciju" na Radiju Crne Gore kazala da se oboljeli registruju u svim djelovima Crne Gore, ali da ih je najviše Podgorici i Danilovgradu.

"Što se tiče uzrasne dobi, najčešće je obolijevanje registrovano u populaciji od 10 do 15 godina. Ono što nije dobro je da se registruju slučajevi obolijevanja i među osjetljivom populacijom. Bila su oboljela i tri djeteta ispod godinu dana. Sva tri djeteta su bila hospitalizovana, ali su uspješno izliječena i poslata kući na dalji oporavak", istakla je epidemiološknja.

Cilj je, dodaje, da se zaštiti osjetljivi dio populacije. U najvećem riziku i najosjetljivija je populacija ispod godinu dana - novorođenčad i odojčad.

"Jako je bitno da roditelji imaju u vidu da djeca nemaju adekvatan nivo zaštite ako nijesu kompletno vakcinisana. Znači, dijete koje je vakcinisano jednom dozom ili sa dvije doze vakcine i dalje je u riziku da oboli od ozbiljnijih formi bolesti. Zbog toga što imunitet nakon vakcinacije, kompletne vakcinacije, znači one prve tri doze u drugom, četvrtom i šestom mjesecu, nije veći od 80 do 90 odsto", navodi sagovornica Radija.

Ističe da je jako bitno da roditelji imaju u vidu da je neophodno izvršiti kompletnu vakcinaciju djece u prvoj godini života.

"Mi iz Instituta za javno zdravlje ćemo da podsjećamo pedijatre na takozvanu ubrzanu vakcinaciju u ovom periodu života. Djeci koja su u redovnom kalendaru vakcinacije se predlaže da se vakcinišu vakcinom koja sadrži komponentu protiv pertusisa u drugom, četvrtom i šestom mjesecu. Ono što je pedijatrima sada poznato, što je takođe navedeno u tom kalendaru vakcinacije, je da ista djeca mogu da vakcinišu i malo brže, ubrzanim mehanizmom, a to znači da ih vakcinišemo sa razmacima od mjesec dana od prethodne doze vakcine drugog, trećeg i četvrtog mjeseca", kazala je dr Marković.

Pored vakcinacije, naglašava da je jako bitno da svi trebaju odgovorno da se ponašaju.

"Ako imate simptome bilo kog vida prehlade, molim vas prvo ne posjećujte osjetljivu populaciju, znači djecu ispod godinu dana. Drugo, nosite masku, znači ako već morate da se krećete na mjestima gdje ima povećan broj ljudi, nosite masku. I ono što je jako bitno, veliki kašalj i bakterijska infekcija. Kada imate simptome velikog kašlja, ako se puno kijate, kašljete, imate simptome curanja iz nosa, znači svi oni sekreti sa sluzokože respiratornog trakta, vrlo vjerovatno će se završiti na našim rukama. Jako je bitno da imamo u vidu da često i adekvatno pranje ruku je jedna efektivna mjera prevencije", zaključuje epidemiloškinja.

Portal Analitika