Zdravlje

Marković: Novi podsojevi korone ne izazivaju težu kliničku sliku, bol u grlu i temperatura glavni simptomi

Iako su se pojavile podvarijante virusa korone Eris i Forniks, koje dominiraju širom svijeta, bez obzira na to što su novi podsojevi, zadržali su stare karakteristike. Nijesu mutirali i ne stvaraju težu kliničku sliku, ističe epidemiolog u Institutu za javno zdravlje dr Darinka Marković gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.


Marković: Novi podsojevi korone ne izazivaju težu kliničku sliku, bol u grlu i temperatura glavni simptomi Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

Objašnjava da, iako su novi podsojevi, desile su se mutacije virusa na onom dijelu na “Spike” proteinu koji omogućava lakši prodor u ćeliju.

” To je ono što nas plaši i što pratimo jer ako je lakši prodor u ćelije, onda će biti i lakša transmisija među ljudima odnosno da li će ćelije lakše da propadaju, a brže da obolijevaju. Da li će se dešavati teža klinička slika. Sve ide u prilog tome da praćenjem kliničke slike nemamo dokaze da se dešavaju neke teže forme bolesti “, navodi ona.

Kako kaže, sve međunarodne labaratorije i svijetu, Svjetske zdravstvene organizacije, evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti prate šta se dešava u smislu mutacija virusa.

” To nije nešto što nijesmo očekivali da će se dešavati, nove podvarijante virusa korone. Ono što karakteriše virus je ono da bi preživio mora i da mutira. Ono što ste pomenuli da su početkom mjeseca u Crnoj Gori registrovani novi podsojevi, to ne znači da su se ti podsojevi tek tada i pojavili. Relevantne međunarodne institucije koje sam pomenula su se još početkom februara ova godine srele prvi put sa tim virusima “, objašnjava Marković.

Vjerovatni, navodi, podsojevi Eris i Fornaks i još par podsojeva korone su među nama mnogo prije nego što je stigla potvrda, a to je početak septembra.

” Mi smo određene uzorke koje smo prikupljali tokom mjeseca avgusta stavili u analizu, radili sekvencioniranje, da bi potvrdili da li se u Crnoj Gori dešava ono što se dešava u cijelom svijetu, odnosno da li su se pojavili novi podsojevi korone. I dobili smo potvrdu da je virus istih karakteristika kod nas kao što je bilo gdje u svijetu “, navodi ona.

Simptomi su, kaže ostali slični i kod novih podsojeva, a to su povišena temperatura, bolovi u zlobovima, glavobolja.

” Grlobolja je najčešći znak, onaj početni koji pokazuje da se nešto dešava i da virus ulazi kroz gornji respiratorni trakt i onda je logično da se tu pojave prvi simptomi. Imamo porast broaj oboljelih, ali je on mnogo manji nego što je bio prethodnih sezona “, kaže ona.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.