Društvo

"Najveća stopa obolijevanja u Podgorici"

Marković: Epidemija velikog kašlja traje od novembra, moguće posljedice kod beba do godinu

Bolest velikog kašlja najteže posljedice ostavlja kod male djece, kod kojih je najbitnije da se pravovremeno krene sa vakcinacijom, upozorava epidemiolog Instituta za javno zdravlje Darinka Marković.

Marković: Epidemija velikog kašlja traje od novembra, moguće posljedice kod beba do godinu Foto: Printscreen
GradskiIzvor

”Od novembra aktuelna je epidemija velikog kašlja u Crnoj Gori. Trenutno imamo 688 oboljelih kod kojih je potvrđena infekcija velikog kašlja.Najveća stopa obolijevanja je u Podgorici, zatim slijede Danilovgrada i Cetinje. Molimo i apelujemo putem medija da stanovništvo postupa u skladu sa preporukama. Sve roditelje koji imaju malu djecu da ne odlažu vakcinaciju iz bilo kojih drugih razloga osim iz medicinskih razloga “, ističe Marković u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

Kada je u pitanju veliki kašalj trude se, kako navodi, da zaštite taj najmlađi dio populaciju, djecu koja su mlađa od jedne godine odnosno od šest mjeseci.

“Naš cilj je da u ovom trenutku zaštitimo najmlađe i da se ovo ubuduće ne dešava. Kada je u pitanju pertusis, vakcinacija djeteta počinje sa dva mjeseca. Druga doza se daje u četvrtom mjesecu, treća u šestom. Revakcina se vrši u drugoj godini života i pred polazak u školu “, kazala je ona.

Ono što se sada dešava, a izazvano je pojavom virusa u epidemijskoj formi, pokušaće da riješe tako pto če ubrzati vakcinaciju djece počev od drugog mjeseca.

”Davaćemo im vakcine sa kraćim razmakom, nećemo ih vakcinisati sa drugom dozom u četvrtom, nego u trećem mjesecu, a sa druugom umjesto u šestom u četvrtom mjesecu. I to upravo da bi što prije omogućiće zaštitu najranjivijih “, kazala je ona.

Portal Analitika