Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Crna hronika

Tužilaštvo tvrdi da nema elemenata krivičnog djela, policija kaže da istražuje skandalozne događaje u Petrovcu

Marko Ljubiša Kan uzvikivao nacionalističke parole, njegova ekipa šikanirala igrače i upravu kluba iz Plava

Marko Ljubiša Kan je osoba koja je na fudbalskoj utakmici u Petrovcu između klubova Petrovac i Jezero iz Plava uzvikivala nacionalističke parole i predvodila šikaniranje igrača i uprave plavskog kluba, potvrdilo je za M portal više navijača koji su u subotu bili na stadionu.

Marko Ljubiša Kan uzvikivao nacionalističke parole, njegova ekipa šikanirala igrače i upravu kluba iz Plava Foto: M portal
MportalIzvor

"Kan je na svakoj utakmici Petrovca, to je njegov klub. Možda ne formalno, ali čim je Mladen Kažanegra u upravi, to ti je to, ko zna što se tu sve čini. Svašta je bilo i ranije, prijetili su igračima, trenerima, navijačima, neke tukli, ali je u subotu bilo baš neprijatno, žao mi je što se ni fudbal više ne može s mirom gledat, žao mi je te igrače. Neće ti o tome niko pričat, jer se svi boje od Kana i njegovih", kazao je za M portal jedan od gledalaca sa petrovačkog stadiona.

Podsjećamo, fudbaleri Jezera su pred pred početak utakmice na petrovačkom stadionu dočekani nacional-šovinističkim pjesmama, a tokom meča su im upućivane prijetnje, trener Rade Petrović je udaren.

Prema pisanju M portala, Kan je sa svojom ekipom sa tribina uzvikivao „Turci! Ajmo Srbi, j****e Turke!“.

Do objavljivanja snimaka sa utakmice na društvenim mrežama niko od nadležnih nije reagovao na dešavanja, mada svakoj utakmici, prema zakonu, prisustvuju pripadnici Uprave policije.

Osnovno državno tužilaštvo iz Kotora je ocijenilo da u skandaloznim dešavanjima u Petrovcu nema elemenata krivičnog djela, a policija je saopštila da „vodi istragu“.

Kriminal, politika i crkva

Marko Ljubiša Kan je vođa organizovane kriminalne grupe „Budvanska“, koja je ogranak većeg „Škaljarskog kana“. Sa podebelim policijskim dosijeom i nekoliko pokušaja ubistva, Kan važi za jednog od najmoćnijih regionalnih kriminalaca, sa kojim „posluju“ i neuporedivo veći klanovi poput Zemunskog Luke Bojovića, piše M portal.

Tako su slovenačke službe bezbjednosti 2018. i 2019. godine u Ljubljani i Portorožu zabilježile nekoliko susreta Marka Ljubiše Kana sa Filipom Koraćem, desnom rukom Luke Bojovića, na kojima je dogovaran šverc većih količina kokaina iz Južne Amerike ka evropskim zemljama. Kan se ne libi ni otvorenog uticanja na politička dešavanja, posebno u Budvi, preko Demokratskog Fronta koji sada u tom gradu predvodi predsjednik Opštine Milo Božović, takođe blisko povezan sa „Budvanskom“, ali i preko partije odlazećeg premijera Dritana Abazovića URA, čiji je prvi čovjek u Budvi Blažo Rađenović, predsjednik Odbora direktora JP „Morsko dobro“, piše M portal.

Kan je sa pripadnicima svoje OKG podržavao litije i pomagao njihovu organizaciju i blokadu puteva koje je u to vrijeme organizovao tadašnji predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević. Fotografija na kojoj se nalaze Marko Ljubiša Kan i ostali pripadnici „Budvanske“ zajedno sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem svjedoči o bliskim vezama sa Crkvom Srbije, a vođa ove OKG svoje sastanke sa vođama regionalnih kriminalnih klanova često održava u manastiru Reževići, kod igumana Hrizostoma, navodi M portal.

Mladen Kažanegra, koji je imenovan da ispred Opštine Budva bude član uprave fudbalskog kluba Petrovac, takođe je u spisima bezbjednosnih službi označen kao pripadnik „Budvanske“.

Mportal navodi da nije tačno da je Kažanegri dosije čist, što je, kako tvrde "manipulativno pokušao da dokaže".

Naime, protiv Kažanegre su više puta podnošene krivične prijave: 2015. godine čak tri, za nasilničko ponašanje, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, a 2021. za remećenje javnog reda i mira i fizički napad.

Prema evidencijama službi bezbjednosti, Kažanegra je zadužen za uvođenje prljavog novca od distribucije narkotika u legalne tokove. Bez obzira na to, on je bio učesnik sastanka kod tadašnjeg vicepremijera Dritana Abazovića, zaduženog za koordinaciju službi bezbjednosti.

Sponzori fudbalskog kluba Petrovac su kladionice „Lob“, koje su pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, ali i JP „Morsko dobro“, čiji je prvi čovjek Blažo Rađenović.

 

Ljekar FK Jezero: Sve je bilo pripremljeno, od muzike do toga ko da nas bije
30
Ljekar FK Jezero: Sve je bilo pripremljeno, od muzike…
31.10.2022 20:51

 

Portal Analitika