Politika

Markić: Vlada će nastaviti da se usklađuje sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU

Vlada Crne Gore nastaviće da se u potpunosti usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), kazao je državni sekretar Ministarstva vansjkih poslova (MVP) Robert Markić.

Markić: Vlada će nastaviti da se usklađuje sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU Foto: MVP
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz MVP, na marginama 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održan je sastanak ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana i vlada Hrvatske i Slovenije, čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

Markić je zahvalio Italiji za kontinuitet napora i posvećenosti što skorijem uspješnom okončanju procesa evropske integracije država Zapadnog Balkana.

On je istakao da je Crna Gora posvećena ispunjavanju neophodnih standarda u procesu pristupanja EU, kao sljedećem vanjskopolitičkom priotitetu.

“Posebno je istakao da će Vlada nastaviti da se, kao što je to i do sada bio slučaj, u potpunosti usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, kaže se u saopštenju.

Markić je naglasio da je CrnaG Ora spremna da iskustva stečena u procesu evropske integracije dijeli sa državama regiona i drugim kandidatima za punopravno članstvo u EU.

Tajani je, kako se navodi, govorio o spremnosti Italije za daljim unapređenjem brojnih vidova saradnje sa državama regiona, između ostalog u oblastima ekonomije, energetike, kritične infrastrukture, pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

O tome je bilo riječi i tokom nedavne bilateralne posjete predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića Italiji.

Iz MVP su kazali da je Tajani govorio i o konkretnim modalitetima dalje razrade te italijanske inicijative putem redovnog sazivanja sastanaka i konsultacija unutar ovog formata i drugih međunarodnih foruma, prvenstveno EU i UN.

“U kontekstu globalnih izazova, koji neizbježno utiču na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, sastanak je bio prilika da Crna Gora još jednom osudi brutalnu, ničim izazvanu i neopravdanu agresiju Rusije na Ukrajinu”, rekli su iz MVP.

Navodi se da je sastanak bio prilika i da iskažu punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, kao i spremnost da se nastavi sa pružanjem svih vidova pomoći i podrške.

“Tokom sastanka je, u ime Vlade Crne Gore, odato priznanje za kontinuiranu posvećenost Hrvatske i Slovenije konkretizaciji evropske perspektive Zapadnog Balkana i država pojedinačno, kao i intenziviranje strateškog dijaloga sa EU”, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je to bio i jedan od uspješno realizovanih ciljeva, postavljenih na početku crnogorskog predsjedavanja Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

“Zajednički je iskazana zahvalnost Italiji na spremnosti da, djelujući proaktivno, na konkretnom primjeru i u praksi, iskaže svoju posvećenost Zapadnom Balkanu, kao regionu od svog strateškog vanjskopolitičkog značaja”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovan i nepodijeljen interes svih učesnika o strateškom značaju i potrebi daljeg jačanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao nužnom preduslovu za ekonomski i sveukupni prosperitet, potpunu i suštinsku integraciju u porodicu demokratskih i razvijenih država Evrope.

Iz MVP su kazali da je današnji sastanak nastavak napora u okviru italijanske inicijative za sazivanjem redovnih periodičnih ministarskih sastanka.

“Sastanak predstavlja posvećenost procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana EU, putem dijaloga i saradnje, a u skladu sa obnovljenom i pojačanom pažnjom Italije usmjerenom na region”, kaže se u saopštenju.

Kako su rekli, prvi susret u tom formatu organizovan je u Rimu 3. aprila, uz učešće predsjednika Vlade i rukovodioca radom Ministarstva vanjskih poslova Dritana Abazovića.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.