Abiznis

MANS: Struja skuplja zbog tajnih dilova

Izvor

„A2A i Terna su dovedene kao strateški investitori Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), dok je Vlada uvjeravala građane da će upravo oni imati najviše koristi od tog partnerstva. Ubrzo se pokazalo da je profitirala jedino Prva banka, čiji su vlasnici braća Đukanović“, saopštili su iz MANS-a.

Oni su kazali da se novac koji je A2A unijela u dokapitalizaciju EPCG i danas drži u Prvoj banci kako bi se održala njena likvidnost, dok je za potrebe projekta podmorskog kabla sa Ternom zaključen štetan ugovor po državu.

U MANS-u tvrde da je Vlada do sada maksimalno podilazila interesima investitora, nudeći im na rasprodaju energetsko blago Crne Gore. Najnovija u nizu njihovih namjera je, kako su dodali, podjela EPCG i prodaja hidroenergetskih izvora italijanskoj kompaniji.

„Takav scenario značio bi da smo u energetskom smislu podstanari u sopstvenoj kući, a preko podmorskog kabla lako ćemo postati energetska baza za Italiju. Da paradoks bude veći, za struju iz sopstvenog dvorišta plaćaćemo papreno“, poručili su iz MANS-a.

Oni su podsjetili da je najnovijim poskupljenjem, drugim u ovoj godini, račun za struju za građane uvećan 12 odsto, dok zahvaljujući metodologijama Regulatorne agencije za energetiku (RAE) od danas kompanijama faktički duplo plaćaju buduće investicije.

Iz MANS-a su naveli da, iako je Građanski front početkom juna podnio inicijativu Ustavnom sudu za obaranje metodologija RAE, sudije više vode računa o interesu „prve familije“ nego građana, tako da je još nijesu uvrstile u dnevni red.

„Koliko su sudske institucije zarobljene interesima vladajuće familije pokazuje i primjer tužbe za obaranje odluke RAE o poskupljenju struje, koja se primjenjuje od 1. januara“, saopštili su iz MANS-a.

Iako je tužba podnijeta krajem januara, MANS do danas nije dobio nikakav odgovor, što u toj nevladinoj organizaciji smatraju simptomatičnim, ukoliko se uzme u obzir da procedura pred Upravnim sudom obično traje nekoliko mjeseci.

„Posebno zabrinjavaju najave novih poskupljenja, što samo potvrđuje jasnu namjeru Vlade da i dalje građanima nemilice zavlači ruku u džep“, kazali su iz MANS-a.

Oni će, kako su najavili, nastaviti pravnu borbu za račune „bez ugradnji“.

„Pitanje krivične odgovornosti za donošenje štetnih odluka na račun građana i javnog interesa jednom će morati da dođe na dnevni red“, poručili su iz MANS-a.

Portal Analitika