Društvo

Manojlović: Nadležni da kazne počinioce

IzvorU nikšićkoj seoskoj Mjesnoj zajednici Golija gore poslednji kvadrati pašnjaka, šumski kompleksi nestaju u vatri, štete su višemilionske, a ekološke posledice ogromne zbog planski podmetnutih požara.

Manojlović je pozvao nadležne da hitno reaguju i kazne počinioce javila je Mina.

„Apelujem da nadležni u državi preduzmu mjere i ne dozvole otkup pečurki zbog požara koje neki berači smrčka podmeću da bi se okoristili, ne mareći zbog uništavanja životne sredine i višemilionske štete koju prouzrokuju“, pozvao je Manojlović.

Kako je istakao, požari na planinama Golije, Ćurila, Njegoša i Somine izbijaju iz vrtača iznad kojih samo što ptice prelijeću.

„Čuvajući svoja stada ovaca na pašnjacima Golije, nadmorske visine od 1,7 hiljada metara, svjedok sam da vatra kreće upravo iz vrtača gdje nema žive duše, što znači da neko namjerno dolazi na to područje i podmeće požar“, kazao je Manojlović.

Prema njegovim riječima, nadležni bi mogli utvrditi ko su podmetači i spriječiti dalje uništavanje preostale šume, ukoliko je to u interesu države.

„Treba da smo svjesni da treba da prođe 300 godina da se obnovi izgoreli bor nestao u plamenu zbog nečije zarade od tako, nazovi rečeno, uzgajanih pečurki. Da i ne pominjem naše muke boreći se svake godine sa požarima, maltene bez ičije pomoći“, ogorčen je Manojlović.

Požari ne jenjavaju ni u plužinskoj opštini, gdje se vatra iz kanjona Pive širi ka selu Mratinje i Vučevu, a vatrogasci i mještani se bore da plameni jezici ne dohvate komplekse četinara i bukve na katunu Štirno.

Komandir plužinske Službe zaštite i spašavanja Lazar Jovović kazao je agenciji MINA da je treći požar izbio na reonu Mlječive kod Latičnog i istakao da bi samo kiša mogla ugasiti vatru, jer su nemoćni pred jakim vjetrom i nepristupačnim terenima.

Jovović je podsjetio da su sa radnicima Hidroelektrane Piva juče uspjeli spriječiti da požar ugrozi ulazak u objekat Mašinske hale, kome se vatra bila primakla na stotinak metara.

„Zbog odrona kamena i nagorelog drveća u blizini hidroelektrane i dalje je zatvorena saobraćajnica tom deonicom od Plužina ka Šćepan Polju, pa se saobraća preko Trse i Pivske planine“, rekao je Jovović.

Na području nikšićke opštine gori na 15 mjesta, a od subote veče novi požar izbio je u graničnom mjestu Koravlica.

Vatrogasci su zbog nepristupačnog terena nemoćni da krenu u gašenje požara na planinama Golije, Bijeloj Gori, Somini i Bratogoštu, dok očekuju pomoć dromadera u gašenju vatre na području Mjesne zajednice Trubjela.

Portal Analitika