Politika

"Srpski narod dominantno zaslužan za demokratske promjene u Crnoj Gori”

Mandić: Tražimo pravo da budemo Srbi, želimo dijalog i dogovor

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da se nada da će u Crnoj Gori doći vrijeme dijaloga i sporazumijevanja, ističući da srpski narod poštuje prava drugih da misle i izjašnjavaju se kako žele ali da "tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi".

Mandić: Tražimo pravo da budemo Srbi, želimo dijalog i dogovor Foto: Pobjeda
RTCGIzvor

Mandić je to rekao na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Velika narodna skupština - Podgorička skupština ujedinjenja 1918. godine", koja se održava u Srpskoj kući u Podgorici.

Prema mišljenju Mandića, dileme nema da će se ova međunarodna konferencija tumačiti sjutra na razne načine u svim medijima.

“Ja sam, naravno, srpski političar u Crnoj Gori i mi imamo pozitivan odnos prema Podgoričkoj skupštini i njenom nasljeđu. Posmatrati taj događaj na osnovu konteksta danas pogrešno je jer su se u tom vremenu u Crnoj Gori svi izjašnjavali kao Srbi. Danas to nije tako i mi poštujemo pravo da se izjašnjava kako ko želi, ali tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi”, rekao je Mandić.

On je naglasio da je ujedinjenje 1918. godine bilo želja cijelog naroda.

“Unitaristička ideja je imala podršku velike većine naroda tada u Crnoj Gori”, smatra Mandić.

Mandić je podsjetio da su se Crna Gora i Srbija razdvojile 2006. godine. No, ističe, ni danas ne može da se nađe konsenzus o ključnim pitanjima.

“Nama je bilo važno da oslobodimo ljude u Crnoj Gori i to smo uspjeli 2020. godine. Ali pravim predstavnicima srpskog naroda, voljom međunarodnog faktora, ne dozvoljava se da uđu u Vladu, što je jedinstven primjer na prostorima bivše Jugoslavije. A sve se to dešava iako je srpski narod dominantno zaslužan za demokratske promjene u Crnoj Gori”, naveo je Mandić.

Istakao je da je parlametarnna većina potpisala sporazum kojim se u jednom dijelu precizira da će se dogovor tražiti unutar same te većine. Mandić je izrazio nadu da će se taj sporazum poštovati.

Naglasio je da su ovo izazovna vremena.

“Vidjećemo 12. decembra na sjednici parlamenta možemo li da izaberemo sudije Ustavnog suda, što je važan uslov za sprovođenje fer i slobodnih izbora”, ukazao je Mandić.

Jedan od lidera DF-a je izrazio i nadu da će u Crnoj Gori prevladati mir i dijalog, jer je to, kako je naveo, potrebno Crnoj Gori.

“Mi, kao srpski narod, ostajemo na našim pozicijama i želimo dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori. Princip koji se mora poštovati jeste da se mora uvažavati volja naroda. Mi Srbi zelimo dijalog i dogovor sa Bošnjacima i Albancima i našim rođacima Crnogorcima, poštujući svakako princip da smo različiti”, naglašava Mandić.

Kako je istakao prof. dr Aleksandar Rastović, Podgorička skupština izaziva veliku pažnju i 104 godine nakon njenog održavanja. On smatra da je u pitanju događaj koji nije bio važan samo za Crnu Goru nego i šire Balkansko poluostrvo.

“To je bio događaj kojim je ostvarena vjekovna težnja srpskog naroda i žitelja sa ovih prostora da dođe do ujedinjenja u državnu zajednicu Južnih Slovena”, ukazao je Rastović.

On je rekao da su velike sile po mnogo čemu imale dvostruke standarde, opisujući detaljno kako su postupale i kakve su odluke donosile u to vrijeme.

Prema ocjeni prof. dr Ivane Krstić Mistridželović, nema sumnje u demokratski karakter Podgoričke skupštine. Ona je istakla i da je nesumnjivo da je njene odluke podržavala velika većina naroda u Crnoj Gori tada, i svaka dilema u tom smislu je otklonjena.

“Što je kasnije potvrđeno i međunarodnim priznanjem”, naglasila je Krstić Mistridželović.

Direktor Srpske kuće Emilo Labudović pročitao je pismo akademika Zorana Lakića, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje konferenciji.

“Čin ujedinjenja bio je izuzetno važan istorijski događaj, to je datum koji jednako pripada cijelom srpskom narodu”, naveo je Lakić u pismu.

Portal Analitika

Komentari (57)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
I ImateSvaPrava__neregistrovani
04.12.2022. 13:40

Imate sva prava u Crnoj Gori ali mi ostadosmo bez ijednog prava! Koja ironija naše sudbine i života! Koji bol Treba progutati jer smo shvatili da Crna Gora nije vise kao što je bila! ZAL I TUGA NA SRCIMA! 🇲🇪

6
0
s sava942
04.12.2022. 12:37

KO VAM JE KRIV ŠTO STE SRBI. NIKO VAM TU POŠAST NE BRANI.

7
0
s sava942
04.12.2022. 12:36

IDI U SRBIJU DA BUDEŠ DOMINANTAN FUKARO VELIKOSRPSKA I KLEROFAŠISTIČKA. ŽALOSNO JE ŠTO TI JE LIK LJUDSKI.

7
0
D Durmitor_neregistrovani
04.12.2022. 10:07

Kako glumata ovaj čovjek. Niko mu ništa ne vjeruje. Sramota šta priča.

9
0
D Demagozi_neregistrovani
04.12.2022. 09:05

Budi ti druže Srbin koliko oćeš, to ti niko ne brani, ali nemaš pravo da silom nasramotu utireš trag Crnogorskom narodu koji je vjekovima na svom ognjištu. Ne vidim da neki Srbin , bio starosjedioc ili dođoš živi gore od Crnogorca danas ovdje. Ovom ste pričom danas rascjepili porodice. Vršljate po njihovim krvnim zrncima. Unazad 30 godina ste ćutali, zašto ? Zato što vam je dobro bilo, obogatili ste se. Vaša su djeca bezbrižno posvijetu studirala, vi šećkate svako malo , odakle vam? Sve vam je to prošla vlast omogućila, a vi sada hulite na nju. I ne samo na nju. Svakog Crnogorca koji vam je smetao makli ste po dubini i zaposlili svoje bezškolce za ove dvije godine, te odlučuju o sudbini svih građana. Sramno.

9
0
N NemašProblema_neregistrovani
04.12.2022. 00:29

Srbi i demokratija nemaju veze jedno sa drugim. Rusofili i serbofili nemaju dodirnih tacaka sa demokratiju niti vi znate što je to. Tako da od*.

9
1
s smor_neregistrovani
03.12.2022. 21:23

Trebali ste pozvati URU na taj vas skup vi bastinite iste ideje vi ste "pobjednicka koalicija trideseti avgust dvije hiljade dvadeset", slijedbenici Podgoricke Skupstine. Bez URE sloga srbina ne spasava.

11
0
t tutumrak_neregistrovani
03.12.2022. 21:20

A sto drugo mozete biti nego to sto jeste. Dobro objasni ako su Petreovici bili Srbi, zasto je kralju Nikoli bilo zabranjeno da se vrati, nego su Karadjordjevici prisvojili njegovu kraljevinu i zemlju. Ako to podrzavate vi ste protivnici danasnje Nezavisne i Suverene Crne Gore, bastinite ideje propale i raspale drzave koja je Srbima bila majka a nesrbima bila maceha. Kao nesrbinu svaka drzava koja je bila na ovim prostoru bolja je bila od vladavine Aca Palikuce, od Rimskog Carstva, Austro-Ugarske, Osmanlija, Mletacke Republike, sve je bilo bolje.

12
0
C CrnaGora__neregistrovani
03.12.2022. 16:41

Naša Država je zaposjednuta sa velikim brojem srbijanskih popova preko 3 hiljade je ušlo u Crnu Goru? Niko nije objasnio zbog cega su iz Srbije prešli da žive u Crnoj Gori?????????

20
0
M Mila_neregistrovani
03.12.2022. 15:45

Udarili ste na Crnu Goru iz svih oružja, svesno ste se udružili da je uništite! Ali mi nikako nije jasno, kako takvu gnusnu l.ž i dalje plasirate kao istinu!

22
0
t tany_neregistrovani
03.12.2022. 15:24

Nemaš Tupsone problema!Odrekni se Crnogorskog državljanstva,uzmi Srpsko,Kinesko,Rusko…,čije oćeš!!Ali poštuj Crnu Goru,sve narode i narodnosti u njoj.Ne zavodi tvoju srpsku demokratiju,nama ne treba.Treba nam samo da ti i tebi slični odu na izdržavanje zatvorske kazne.Tamo đe pripadate i da jednom za sva vremena ućutite,da vas ne gledamo i ne slušamo više,jer ste dozlogrdili i Bogu i narodu

24
0
N Nency_neregistrovani
03.12.2022. 15:10

Ko ti brani da budeš bilo šta ,pa i srbijanska splačina...tvoj izbor!Samo ti ne damo da udaraš na nas!

34
0
P Podgorica__neregistrovani
03.12.2022. 14:56

A čudo jedno kako ovi "Srbi" iz CG vole i slave ukidanje dinastije Petrović. I ukidanje Njegoša, kralja Nikole, Svetog Petra Cetinjskog, itd. Isto tako vole ukidanje državnosti Crne Gore, koja je bila medju svega 14 nezavisnih država Evrope na Berlinskom Kongresu 1878-e. Naravno da će poput Mandića biti zaostao u prostoru i vremenu. Mi slaviti početak gradjanskog rata u CG 1918-te , koji je trajao GODINAMA i ubistva gradjana CG, koja radila i "braća" iz Srbije zaista nećemo. Karma za to ih je stigla u Marseju 1934-e. Makedonski komita i naš PRAVI BRAT se pobrinuo za tog vašeg srpskog kralja.

30
0
K KakoPocePrica__neregistrovani
03.12.2022. 14:54

Počelo je sa :Srbi u Crnoj Gori su ugroženi! Da li možemo ovo da progutamo jer je bola UŽASNA LAZ! 😡

34
0
P PoetaVojinovic__neregistrovani
03.12.2022. 14:32

Kao sto reče poeta Crnogorski Vojinovic:CRNA GORA JE BOL! CRNA GORA JE URLIK! E VIVA MONTENEGRO🇲🇪🇲🇪🇲🇪!

37
0