Politika

Zajedničko saopštenje

Koalicija za budućnost Crne Gore prihvatila ponudu Krivokapića, ali o imenima naknadno

I pored toga što je Vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije - navedeno je u zajedničkom saopštenju.


Koalicija za budućnost Crne Gore prihvatila ponudu Krivokapića, ali o imenima naknadno Foto: screenshot
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednici Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Demokratske narodne partije Milan Knežević i Socijalističkenarodne partije Vladimir Joković dostavili su odgovor mandataru za sastav Vlade Zdravku Krivokapiću kojim načelno prihvataju njegovu ponudu. Dogovorena je raspodjela resora među tim partijama, a saopšteno je da će se o imenima izjansniti naknadno.

NSD, PzP, DNP i SNP bile su članice koalicije "Za budućnost Crne Gore" koja je na izborima 30. avgusta osvojila 27 mandata.

Zajedničko saopštenje Andrije Mandića, Nebojše Medojevića, Milana Kneževića i Vladimira Jokovića prenosimo u cjelosti.

"Rukovođeni interesima građana koji su glasali za naše stranke i procjenjujući aktuelni politički trenutak kao veoma važan za sastavljanje nove Vlade Crne Gore, u današnjim razgovorima koje smo vodili zaključili smo sledeće:

I pored toga što je Vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije.

Naš načelni dogovor podrazumijeva da ćeNova srpska demokratijaimenovati predstavnike za sledeće resore: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podjelom MORT-a).

Pokret za promjene imenovaće predstavnike za sledeće resore: potpredsjednik za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvjete.

Demokratska narodna partija imenovaće predstavnike za sledeće resore: Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave.

Socijalistička narodna partijaće imenovati svoje predstavnike za sledeće resore: Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

Zajednički smo odlučili da Vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim, onako kako smo Vam prepustili i druge dvije najvažnije funkcije u Vladi, Ministarstvo finansija i Generalnog sekretara Vlade. Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u Vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rješenje za taj resor.

I ovim činom vraćanja ministarstva koje nam je ponuđeno, što je, priznaćete, rijetkost u političkoj praksi, želimo da poručimo ukupnoj javnosti da nama nisu važne fotelje već principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima. Ne sumnjamo da ćete prilikom izbora za ove funkcije koje smo Vam prepustili izabrati pogodne kandidate, vodeći računa o visokoj stručnosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i regionalnoj zastupljenosti, ali nama je najvažnije da povedete računa o istorijatu tih osoba. Ne bi željeli da ovim važnim funkcijama budu nagrađeni oni koji su bili ranije uvezani i spregnuti sa bivšim režimom.

O konačnosti ove odluke, kao i imenima kandidata, izjasnićemo se naknadno, nakon sprovedenih, obaveznih stranačkih procedura. Kao što Vam je poznato, demokratija ne poznaje pravila izbora ministara po formuli „ko prođe na pismenom biće pozvan na usmeni“, ali je zato nemoguće zaobići osnovni demokratski mehanizam izjašnjavanja organa stranaka koje čine parlamentarnu većinu po ovako važnom pitanju izbora nove Vlade.

Predsjednik SNP-a, Vladimir Joković posebno naglašava da je za njega, u krajnjem, jedino važna odluka GO SNP-a.

Portal Analitika