Svijet

Malteški vitezovi izabrali Kanađanina za prvog Velikog majstora iz Amerike

Kanadski advokat Džon Danlap izabran je u srijedu za novog Velikog majstora Malteških vitezova, globalnog katoličkog vjerskog reda i humanitarne grupe laika koja izlazi iz perioda unutrašnjih preokreta, piše Rojters.

Malteški vitezovi izabrali Kanađanina za prvog Velikog majstora iz Amerike Foto: NY Post
ReutersIzvor

Danlap, 66, postaje 81. Veliki majstor u skoro 1.000-godišnjoj istoriji grupe i prvi iz Amerike koji je preuzeo vodeću poziciju u onome što je formalno poznato kao Suvereni vojni bolnički red Svetog Jovana Jerusalimskog, Rodosa i Malte.

Osnovan je u Jerusalimu 1048. godine radi pružanja medicinske pomoći hodočasnicima u Svetoj zemlji.

Danlap, koji se pridružio redu 1996. i postao zvani vitez 2008. godine, prvi je Veliki majstor u istoriji reda koji nije biran doživotno.

Prema nedavno odobrenom novom ustavu grupe, veliki majstori, koji takođe preuzimaju titulu princa, sada služe 10 godina. Proglašeni vitezovi, među kojima se biraju veliki majstori, polažu zavjete na siromaštvo i čednost, kao i na poslušnost papi.

Prošlog septembra, Franjo je raspustio vođstvo reda i postavio privremenu vladu nakon smrti posljednjeg Velikog majstora u junu.

Papa je krenuo u pokušaju da okonča petogodišnju često oštru debatu unutar reda i između nekih najviših članova stare garde grupe i Vatikana oko novog ustava, za koji su neki strahovali da bi oslabio njegov suverenitet.

Red ima višemilionski budžet, 13.500 članova, 95.000 volontera i 52.000 medicinskog osoblja koje vodi izbjegličke kampove, centre za liječenje od droge, pomoć u katastrofama i klinike širom svijeta. Bio je veoma aktivan u pomaganju ukrajinskim izbjeglicama i žrtvama rata.

Red nema stvarnu teritoriju osim palate i kancelarija u Rimu i tvrđave na Malti, ali je priznat kao suvereni entitet sa sopstvenim diplomatskim korom i pasošima.

Ima diplomatske odnose sa 110 država i status stalnog posmatrača u Ujedinjenim nacijama, što mu omogućava da djeluje kao neutralna strana u naporima za pružanje pomoći u ratnim zonama.

Novi ustav i Danlapov izbor viđeni su kao pobjeda reformatora, koje je podržao Vatikan, koji je tražio transparentniju vladu koja bi donijela svežu krv i omogućila poretku da bolje odgovori na svoj nedavni masovni rast.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.