Politika

Radović: Nema izručivanja svojih državljana

Izvor

U zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka predstavnika dva ministarstva i pravosuđa u Beogradu, navodi se da je dogovoreno da se naredne nedjelje sastanu predstavnici tužilaštava kako bi, u neposrednoj komunikaciji, razmotrili korake koji vode prevazilaženju nesporazuma nastalih u proceduri pružanja međunarodne pravne pomoći.

"Sagovornici su se složili da pitanje međunarodne pravne pomoći između pravosudnih organa dvije države ne smije biti predmet politizacije, i da će ubuduće komunikacija po tom osnovu biti ostvarivana isključivo na stručnom nivou", navodi se u saopštenju.

Istovremeno ministar pravde Miraš Radović kazao je Televiziji Crne Gore da Ustav Crne Gore a i Srbije ne podrazumijeva izručenje svojih državljana drugim zemljama.

Na sastanku je izražena zajednička spremnost za unapređenje pravosudne saradnje i posvećenost borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala, čije suzbijanje je od prvorazrednog značaja za obje države i region u cjelini.

Osim ministara pravde Srbije i Crne Gore Snežane Malović i Miraša Radovića, sastanku su prisustvovali i republički javni tužilac Srbije Zagorka Dolovac, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen i pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić.

U crnogorskoj delegaciji su bili i vrhovni državni tužilac Crne Gore Ranka Čarapić i specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Crne Gore Đurđina Ivanović, prenosi Beta.

Srpski i crnogorski zvaniccnici razmijenili su prethodnih nedelja niz optužbi u vezi sa saradnjom u borbi protiv organizovanog kriminala, uglavnom povodom slučaja Darka Šarića državljanina Srbije osumnjičenog za šverc dvije tone kokaina, koji je živio u Crnoj Gori a trenutno je u bjekstvu.

Portal Analitika