Svijet

Makron: U zamjenu za mir, Zapad da bude spreman da Moskvi jemči bezbjednost

Francuski premijer Emanuel Makron je, poslije razgovora s američkim kolegom Džozefom Bajdenom, izjavio da je "razmijenjeno mišljenje o budućoj evropskoj bezbjednosti i jemstvu koja treba dati Rusiji za njenu sigurnost".

Makron: U zamjenu za mir, Zapad da bude spreman da Moskvi jemči bezbjednost Foto: Foto: Ludovic MARIN / AFP
AgencijeIzvor

Makron je podvukao da „Zapad treba da bude spreman da Moskvi pruži bezbjednosne garancije ako Putin pristane na pregovore o miru u Ukrajini“ i precizirao da je „sa Bajdenom razgovarao o strukturi bezbjednosti za sjutra“.

Šef francuske države je francuskim medijima rekao da uskoro namjerava da razgovara s Putinom, kao i da „bi Zapad morao da nađe razumijevanje za zahtjev Moskve za jemstvo za bezbjednost i zabrinutost Kremlja kad je riječ o širenju NATO na istok i prijetnji Rusiji“ ukoliko Moskva pristane na obustavu rata i pregovore o mirovnom rješenju.

U intervjuu francuskoj tv mreži TF1 je šef Jelisejske palate naveo da pitanje „straha Rusije da će NATO doći na sama ruska vrata i da razmještaj oružja NATO zapreti Rusiji mora biti dio pregovora o miru“.

„A to znači da moramo biti spremni da utvrdimo takođe kako ćemo mi zaštiti naše saveznike i kako Rusiju uvjeriti kad sjedne za pregovarački sto“, objasnio je Makron, naglasivši da će Francuska, SAD i Zapad nastaviti finansijsku i pomoć u oružju Ukrajini

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.