Muzika

Vodeći muzički magazin izvijestio o sudbini crnogorskog festivala

Magazin Pollstar: Sea Dance primoran da ide iz Crne Gore, možda je postao neželjena konkurencija

Naime, vodeći stručni muzički magazin Pollstar je juče izvijestio da je Sea Dance primoran da napusti Crnu Goru, te da postoje spekulacije da se ovaj festival smatra neželjenom konkurencijom, s obzirom na to da je ministar ekonomskog turizma i razvoja Goran Đurović već najavio da želi da donese novi događaj Crnoj Gori.

Magazin Pollstar: Sea Dance primoran da ide iz Crne Gore, možda je postao neželjena konkurencija Foto: Sea Dance
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštili iz Sea Dancea u pomenutom tekstu, koji potpisuje muzički novinar Gideon Gottfried, navodi se da je Ministarstvo turizma Crne Gore saopštilo da namjerava da uskrati finansijska sredstva koja festival dobija od osnivanja 2014. godine, te da se ministar Goran Đurović pozvao na zakon Evropske unije kojim se ograničava državna pomoć. Pollstar ističe da je imao uvid u ugovore koji Sea Dance ima sa državnim institucijama, te da je u pitanju ugovor komercijalne prirode.

„Nije u pitanju dobročinstvo, niti državna pomoc. Stoga, u ovom slučaju nije primjenljiv zakon Evropske unije koji ograničava državnu pomoc. Uobičajena je praksa da festivali u Evropi dobijaju državna sredstva u zamjenu za podsticanje lokalne ekonomije, međunarodnu promociju destinacije, kao i pomoc u promovisanju i pospješivanju lokalnog turizma. Jedan od najvecih, mađarski Sziget, svake godine dobije više od milion eura. Riječ je o komercijalnim ugovorima, koji nijesu državna pomoć“, navodi se u članku prestižnog muzičkog magazina Pollstar.

Napominju da se mnogi od sestrinskih festivala Sea Dance-a održavaju u komercijalnim partnerstvima sa državnim institucijama u brojnim zemljama širom svijeta, uključujuci i nekoliko zemalja EU, podsjeća magazin. Među njima je, kako se napominje, i festival Sea Star u Hrvatskoj, koji je u maju ugostio više od 40.000 ljudi, uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice.

„Hrvatska je stoga među zemljama u kojima Sea Dance traži svoj potencijalni egzodus. Turska ili Bugarska su druge alternative“, piše američki Pollstar.

U tekstu se takođe navodi da je dokumentom koji je usvojila Vlada Crne Gore bilo predviđeno da će Sea Dance do 2025. godine donijeti crnogorskom turizmu preko 100 miliona eura i „značajno doprinijeti unapređenju poslovanja, ne samo turističkog sektora, vec i cjelokupne privrede“.

Iz direkcije festivala Sea Dance, podsjećaju da je Pollstar jedan od globalno vodećih stručnih magazina koji izvještava o koncertnoj industriji na svjetskom nivou i ima tradiciju dugu 40 godina.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
b bbmx_neregistrovani
01.06.2023. 20:47

u skladu sa nekom "novom Crnom Gorom, na koju cemo morati da se naviknemo" kako rece brat Abaz, oni moraju da izbace i uniste sve sto podsjeca na Zapad, SAD, Evropu i 21 - vijek. Naredba od popova crkve Srbije ! Zato cemo sad umjesto Sea Dance, slusati i gledati Danicu Crnogorcevic, razne litijaske i crkvene pojce, guslare, gucanske & dragacevcke trubace, beigradski sindikat, matiju beckovica i sl bratiju. URA !

3
0