Ostalo

"Otvorena vrata za učešće u međunarodnim takmičenjima"

Mačevalački savez Crne Gore primljen u Svjetsku federaciju

Mačevalački savez Crne Gore primljen je u punopravno članstvo FIE-Svjetske mačevalačke federacije, na kongresu održanom 25. novembra 2023. u Šarm El Šeiku, Egipat. 

Mačevalački savez Crne Gore primljen u Svjetsku federaciju Foto: Mačevalački savez Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

„To je značajna vijest za naš savez, koji će nakon ovoga dobiti otvorena vrata za učešće u međunarodnim takmičenjima i uključiće se u različite projekte evropskog i svjetskog mačevanja“, kazao je predsjednik ove organizacije Dejan Đurašković.

On podsjeća kako mačevanje u Crnoj Gori postoji već skoro četiri godine. 

„Razvilo se u okviru klubova na teritoriji Podgorice, Tivta i Bara. U Crnoj Gori brzo dobija na masovnosti. Očekujemo stvaranje klubova i u drugim gradovima“, kaže Đurašković.

Mačevanje je, napominje on, olimpijski sport još od prve olimpijade, 1896. godine. Navodi da je Mačevalački savez Crne Gore najnovija članica FIE, koja trenutno broji 156 nacionalnih saveza.

„Istog dana u Crnoj Gori, održan je III Šampionat Crne Gore u mačevanju i to u Sportskom Centru „Morača’“. Učešće su uzeli takmičari iz svih naših klubova, koji su se takmičili u svim uzrastnim kategorijama, od Pionira C, uzrasta ispod 10 godina, do seniora, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji, odvojeno. Najviše uspjehaimali su takmičari mačevalačkog kluba Budućnost iz Podgorice, dok su medalje osvojili i takmičari iz Tivta i Bara. Takođe, na šampionatu smo imali učešće naših takmičara koji treniraju u inostranstvu“, kazao je Đurašković.

Dodaje da je svemu pomenutom prethodio seminar koji je održao trener mačevalačkog kluba Virtus iz Bolonje, Yegor Putyatin. 

„Virtus Bolonja klub je koji ima tradiciju dužu od 150 godina, a koji je zadužen od strane Evropske mačevalačke konfederacije da podrži razvoj mačevanja u Crnoj Gori. Italijanska delegacijaboravila je u Podgorici sedam dana, na čelu sa potpredsjednikom kluba Marcielom Scisciolom. Sam projekat saradnje sa klubom iz Bolonje podrazumijeva i odlazak naših trenera i takmičara u Bolonju, naredne godine. Mačevalački savez Crne Gore iduće godine očekuju ozbiljna interanacionalna takmičenja kao što su Evropska i Svjetska prvenstva za kadete,juniore i seniore, kao i različiti svjetski kupovi“, zaključio je Đurašković.

Portal Analitika