Svijet

Mađarska: Novi protesti zbog zakona o medijima

Izvor

Kako javlja AFP, ovaj drugi protest već je nekoliko sedmica najavljivan preko društvene mreže Facebook, a i prvi protest, održan 20. decembra prošle godine, takođe je organiziran preko te mreže.

Cilj je da građani, bez ideološke ili stranačke pripadnosti, revidiraju donešeni zakon, a protestanti su svoj proglas simbolično zakucali na masivna vrata mađarskog parlamenta.

- Proglas ima podršku 71.000 Mađara na Facebooku i njime se traži ustavna revizija zakona i njegova promjena, zastupljenost medija u procesu izmjene zakona, garancije da su tijela za nadzor nezavisna, ukidanje proizvoljnih i neumjerenih kazni i poštovanje povjerljivosti novinarskih izvora.

Kao i u decembru, organizatori su odbili da prihvate podršku političkih stranaka. Istovremeno, u znak solidarnosti s mađarskim protestantima, manifestacije solidarnosti održane su u Beču i Berlinu, ispred mađarskih ambasada, a na inicijativu austrijskih novinarskih udruženja.

Mađarska se zbog pomenutog zakona našla i na udaru Evropske unije, pa je premijer Viktor Orban obećao njegove izmjene ukoliko Brisel to bude tražio.

 

Portal Analitika