Svijet

Predsjednik Brazila upozorio da bi jednostrane mjere mogle dovesti do eskalacije

Lula zabrinut zbor rastućih tenzija između Venecuele i Gvajane

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u subotu je svom venecuelanskom kolegi Nikolasu Maduru izrazio rastuću zabrinutost zbog teritorijalnog spora između Venecuele i Gvajane, navodi se u saopštenju brazilske predsjedničke palate.

Lula zabrinut zbor rastućih tenzija između Venecuele i Gvajane Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
Portal AnalitikaIzvor

U telefonskom pozivu Madura Luli, brazilski predsjednik je pozvao na dijalog, navodeći da je važno izbjeći jednostrane mjere koje bi mogle eskalirati situaciju.

Tenzije između Venecuele i Gvajane rastu u posljednjih nekoliko sedmica zbog dugotrajnog graničnog spora oko Esekiba, područja u Gvajani gdje su napravljena ogromna otkrića nafte i gasa na moru.

Prošlog vikenda, birači u Venecueli odbacili su nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ) nad tim područjem, podržavajući stvaranje nove države.

Lula je takođe predložio da privremeni predsjednik Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) -- Ralf Gonzales, premijer Sent Vinsenta i Grenadina -- treba da se pozabavi tim pitanjem.

Lula je ponovio da je Brazil spreman da podrža i slijedi inicijative za dijalog, pozivajući se na zajedničku deklaraciju južnoameričkih zemalja koja je objavljena ranije ove sedmice.

Sjedinjene Američke Države i Brazil se međusobno konsultuju o graničnom sporu između Venecuele i Gvajane, saopštila je pres služba američke ambasade u Braziliji.

"Potvrđujemo nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država suverenitetu Gvajane", navodi se u saopštenju u kojem se navodi da obje vlade žele mirno rješenje sukoba.

Portal Analitika