Politika

Lukšić u Šangaju

Izvor

“Lukšić će u šangaju govoriti na svečanom porinuću broda koji je za potrebe kompanije Crnogorska plovidba gradilo šangajsko brodogradilište u saradnji sa Poly grupom, što će biti dodatan impuls jačanju crnogorske pomorske privrede”, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Tokom boravka u Kini, Lukšić će se u Pekingu sastati sa potpredsjednikom Vlade Kine Huijem Liangjuom, kao i sa predsjednicima vodećih kineskih kompanija i banaka.

“Razgovori će biti prilika za dodatno produbljivanje bilateralne saradnje Crne Gore i Kine, jačanje ekonomske saradnje i privlačenje kineskih investicija u Crnu Goru, kao i intenziviranje saradnje u oblasti transporta, komunikacija, odbrane, energetike, kulture i turizma”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, posjeta Kini je prilika i za prezentaciju aktivnosti crnogorske Vlade u okviru inicijative Kineskih 12 mjera za unaprijeđenje prijateljske saradnje sa državama centralne i istočne Evrope, u okviru koje je otvorena mogućnost korišćenja fonda od deset milijardi USD za finansiranje projekta u oblasti infrastrukture, visokih i inovativnih tehnologija, kao i zelene ekonomije.

“Crna Gora je među prvim zemljama regiona koja je predložila konkretne projekte za realizaciju mjera u oblasti energetike, ekonomskih i tehnoloških zona, turizma, kulture i razvoja ljudskih resursa”, ističe se u saopštenju

U crnogorskoj delegaciji su i ministri finansija Milorad Katnić, ekonomije Vladimir Kavarić i saobraćaja Andrija Lompar.

Portal Analitika