Abiznis

Lukšić: Reforma katastra smanjiće nelegalnu gradnju

Izvor

 „Projekt zemljišne administracije i upravljanja (LAMP), koji crnogorska Vlada realizuje sa Svjetskom bankom, trebalo bi da poboljšanja sistem uknjižbe, katastra, regulatornog i administrativnog okvira za ukupno poslovno okruženje i izradu urbanističkih planova“, kazao je Lukšić na regionalnoj konferenciji u Bečićima.  

Projekat, međutim, po njegovim riječima, ima još ciljeva: „To je efikasniji sistem izdavanja dozvola i uknjižbe nekretnina, kako bi građani lako pristupali informacijama o procesima neophodnim za razvijanje biznisa, imovinsko-pravnom stanju nekretnina, planovima namjene zemljišta i obrascima za gradnju ili dobijanje dozvola.“  

Lukšić očekuje da i projekat Geografske informacije za potrebe razvoja i evropskih integracija, kojim se takođe poboljšava oblast katastra, te efikasnijim radom Uprave za nekretnine, Crna Gora postane i atraktivnija destinacija za ulaganja. On je podsjetio da je prije tri godine usvojen novi Zakon o premjeru i katastru, kao i Srednjoročni plan aktivnosti na izradi katastra nepokretnosti za period do 2013. godine.

 

Portal Analitika