Politika

Lukšić: Nema poništavanja privatizacije Telekoma

Izvor

- Poništavanje privatizacije Telekoma nije realno. Zato što je jedno privatizicioni postupak, na koji nije bilo primjedbi i žalbi i niko od učesnika taj postupak nije osporavao tokom trajanja tendera. Drugo je ono što se dešavalo u narednoj fazi i da li je realna slutnja da se dio novca iskoristio za korupciju i da li je realna sumnja da postoje falsifikovani ugovori. To je nešto što je u kasnijoj fazi išlo, rekao je Lukšić ponavljajući da će se ukoliko je bude, odazvati pozivu za parlamentarnu istragu. Premijer je dodao da Tužilaštvu treba dozvoliti da odradi svoj posao jer je svima u interesu da se dođe do istine.

Krajem prošle godine Dojče  Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji. Mađar Telekom je, kako se navodi u tužbi, podmitio najmanje dvojicu Vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Premijer je govoreći o aferi Listing rekao da 50 dana od izbijanja od te afere, ne zna ko stoji iza te afere. Lukšić je ponovio da ne vjeruje da iza afere stoje bivši direktor policije Veselin Veljović i šef ANB-a, Vladan Joković.

- Nakon određenog vremena dođete do određenih saznanja, koja nijesu nebitna - da je neovlašćeno korišćenje internet konekcija, između ostalog služilo kao mehanizam slanja informacija, dok se to u jednom trenutku ne otkrije. Ne mogu bježati ni od okolnosti da to može trajati duži vremenski period. To znači da ne možemo čekati u nedogled, rekao je Lukšić.

Premijer je istakao da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima niti za koncentracionom Vladom, kako je to zatražila opozicija.

Premijer nije htio da precizira da li će biti nosilac liste DPS-a na narednim parlamentarnim izborima.

- To je stvar dogovora ali nema razloga za skraćenje mandata parlamenta i Vlade, makar ne vidim da bi to DPS mogao inicirati, naveo je Lukšić.

Premijer je kazao da međunarodna zajednica od njega nije tražila da napravi otklon od svog prethodnika na čelu Vlade - Mila Đukanovića.

- Ako pažljivo analizirate razloge njegovog povlačenja, on upravo sugeriše da je došlo vrijeme za sazrijevanje institucija. Smatram da je on pravi čovjek na čelu DPS-a, zaključio je Lukšić.

Portal Analitika