Regioni

"Ubiraju prihode, a ništa ne ulažu"

Lučić: Zbog rudničkih kopova pljevaljska sela opustjela

"Sve je u našoj MZ podređeno radu i izvlačenju kapitala od strane Rudnika uglja i Elektroprivrede Crne Gore", pojašnjava Lučić

Lučić: Zbog rudničkih kopova pljevaljska sela opustjela Foto: dan
Dan Izvor

Da je Pljevaljsko polje, koje u najvećem djelu pokriva teritorija Mjesne zajednice Zabrđe, opustjelo, može se najbolje zaključiti po činjenici da petorazredne osnovne škole Ilino brdo i Borovica pohađa svega 13 učenika. U selima Borovica, Zenica, Šumane i Ljuće ima 12 učenika,a iz sela Grevo, Kalušići, Mrzovići i Rabitlja u školu Ilino brdo dolazi samo jedan đak. Po riječima predsjednika Mjesne zajednice (MZ) Zabrđe Dragana Lučića glavni krivci za ovakvo stanju su Rudnik uglja i Termoelektrana.

"Sve je u našoj MZ podređeno radu i izvlačenju kapitala od strane Rudnika uglja i Elektroprivrede Crne Gore. Od kraja sedamdesetih godina donijeta je odluka da se zabrani gradnja na području naših sela, jer je ovo područje predviđeno za eksploataciju uglja. Na taj način niko nije mogao razvijati privatni biznis na sopstvenom imanju", pojašnjava Lučić i dodaje da do 2020. godine i političkih promjena, stanovnici MZ Zabrđa su teško mogli da se zaposle u energetskim kompanijama.

"Iz mog sela Kalušići donedavno je u Termoelektrani radio samo jedan čovjek. Slična je situacija bila i kada je u pitanju rad u Rudniku uglja", kaže Lučić i dodaje da se u takvim okolnostima, kao i usled veoma teških ekoloških uslova, stanovništvo iseljavalo, a i dalje se iseljava.

"Naša sela su nekada bila glavna žitnica u Crnoj Gori. Zbog rada energetskih kompanija sve je uništeno, narod se iselio, a i lokalna uprava je u dobroj mjeri doprinjela tom trendu. Naime, Opština je poslednjih decenija ubirala značajne prihode od koncesija, poreza na nepokretnosti, poreza na lična primanja i drugih taksi, ali je jako malo ili bolje reći nimalo ulagano u područje MZ Zabrđe. Ako pogledate put preko Maljevca prema selu Ljuće, biće vam jasno kako se odnosi lokalna uprava prema našoj mjesnoj zajednici. I putevi kroz Grevo, Mrzoviće i druga sela pokazuju isti taj odnos. U Kalušićima smo dobili od Rudnika uglja asfalt, ali tek nakon što smo u više navrata izvršili blokadu puta i spriječili kamione ove kompanije da idu ovim putnim pravcem, a mislim da su taj put uradili i zbog magacina eksploziva koji se nalazi u Kalušićima", ističe Lučić.

On kaže da nije najbolja situacija ni sa vodosnadbijevanjem, jer su u mnogim selima inprovizovani vodovodi.

Eksploatacija uglja u Pljevaljskom polju počela je prije Drugog svjetskog rata. Sedamdesetih godina prošlog vijeka došlo je do ozbiljnije eksploatacije uglja i njive sa usjevima zamjenili su rudnički kopovi iz kojih je izvađeno desetine miliona tona uglja koji je, u najvećoj mjeri, sagorio u kotlovima Termoelektrane.

Ubiraju prihode, a ništa ne ulažu

Tokom prošle godine, prema budžetskom planu, Opština Pljevlja je od koncesije na ugalj trebala da prihoduje 769.000 eura. Od naknade za zaštitu životne sredine 2. 084 000 eura. Pritom od naplate poreza na nepokretnosti Rudnika uglja i Termoelektrane, koji se u većini slučajeva nalaze na prostoru MZ Zabrđe, naplaćena su značajna sredstva. Pored ovih naknada i poreza, jako je bitan porez na lične prihode.

"Posljednjih deset godina iz godine u godinu, prilikom planiranja budžetskog plana Opštine, prepisujem predloge za ulaganje u projekte na prostoru naše mjesne zajednice, ali lokalna vlast ništa dosad nije realizovala", naglašava Dragan Lučić.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.