Društvo

DUBOKI DO

LOVĆENSKI MEDALJONI: Jezero u pećini duboko ispod Kuka

Tokom istraživanja podlovćenskog područja upoznao sam više zanimljivih ljudi iz tog kraja, koji žive u Njegušima ili u Kotoru ili su poslom vezani za Nacionalni park “Lovćen”. 

LOVĆENSKI MEDALJONI: Jezero u pećini duboko ispod Kuka
LOVĆENSKI MEDALJONI: Jezero u pećini duboko ispod Kuka
Slobodan ČUKIĆ
Slobodan ČUKIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Poput Vasa-Cara Radonjića, Miloša Ćutka i njegovog oca Jova Ćutka. Zatim Draga Radonjića, Ljuba Jovanovića, Jova Borozana... I od svih sam saznavao ponešto. A, svaki novi podatak predstavljao je važnu kockicu u lovćenskom mozaiku, bilo da je riječ o toponimima, ublovima, izvorima, bistijernama, starim kućištima ili nekadašnjim graditeljima u kamenu, poput Nika Stanišića i Pavla-Pava Ljesara

Polagano sam ulazio u nijanse đe je koji katun i koja su bratstva živjela u njemu. Isprva sam bio začuđen otkrićem svoltanih suvomeđnih ublova u katunu Bižaljevac, što je specifičnost ovog područja. Kasnije se ispostavilo da takvih ublova sa suvomeđnim kamenim svodom ima i na drugim mjestima. 

Jedan značajan podatak saznao sam od Jova Ćutka. Dok smo razgovarali pred njegovom kućom na Kuku, pomenuo je obližnji Duboki do ispod Štirovnika. Riječ je o dubokoj udolini skrivenoj među uzvišenjima, nedaleko od Kuka i Zlatarice. U sredini dola smještena je okruglasta ravnina prekrivena gustom i mekanom travom. 

U Dubokom dolu se krije jedan speleološki dragulj, koji bi u narednim godinama mogao dobiti na velikom značaju. Riječ je o tipičnoj kraškoj jami koja se nalazi na okrajku dola. Duboka je oko deset metara, a zidove joj čine uspravne gole stijene. Prizor podsjeća na teren oko Soko-grada na Sokolskim kršima iznad Štitara. 

Na dnu jame u Dubokom dolu nalazi se pećinski otvor. Iz otvora naviše izbija veoma hladan vazduh, što ukazuje da vazdušna struja dolazi iz dubine i da se na nekom nepoznatom udaljenom mjestu nalazi ulazni pećinski otvor. Kako mi je Jovo saopštio, pećina ide strmo nadolje, a potom se ispravlja i proteže prema jugu, u pravcu Kuka. Dugačka je par stotina metara. 

U proteklim godinama istraživali su je mađarski speleolozi, koji su ove godine izostali zbog epidemije. Oni su na dubini od oko 150 metara otkrili veću pećinsku prostoriju u kojoj se nalazi jezero. Prema procjeni mađarskih istraživača jezero je smješteno u dubini lovćenskog masiva, nekoliko desetina metara ispod Kuka, udaljenog od Dubokog dola oko 150-200 metara. 

Eto što sve Lovćen krije u svojim njedrima. Ovdje donosimo i video-snimak jame u Dubokom dolu.


Portal Analitika