Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Loša avio-dostupnost i neuređenost gradske infrastrukture tjeraju viskoplatežne goste: Još jedna sezona sa radovima na putu, kolapsima u saobraćaju i bukom

Loša avio-dostupnost i neuređenost gradske infrastrukture tjeraju viskoplatežne goste: Još jedna sezona sa radovima na putu, kolapsima u saobraćaju i bukom

Nelogično i neozbiljno je da sa jedne strane ulice imamo hotel sa pet zvjezdica, a sa druge zabavni park najniže kategorije, bez toaleta, sanitarnog čvora, osnovnih higijenskih uslova, koji ne priliči ovom ambijentu i urušava kategoriju hotela, kao i izgled ovog dijela grada - poručuje Mića Ivanović, ujedno apelujući na institucije da to ne dozvole

Loša avio-dostupnost i neuređenost gradske infrastrukture tjeraju viskoplatežne goste: Još jedna sezona sa radovima na putu, kolapsima u saobraćaju i bukom Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Sudeći prema riječima predstavnika vodećih hotelskih lanaca u zemlji, turistička sezona u crnogorskim hotelima suočava se sa nizom izazova i problema.

Mića Ivanović, pomoćnik generalnog direktora i direktor prodaje hotela ,,Budva“, ističe da je buking za ljeto na nivou prošle godine, ali je struktura gostiju značajno izmijenjena. Dok jun obećava solidnu popunjenost, radovi na ulicama i buka negativno utiču na poslovne posjete.

S druge strane, direktor hotela ,,Lighthouse“ u Herceg Novom, Jovan Vukalović najavljuje rekordnu sezonu, dok Andrija Pešić iz hotelske grupe Montenegro stars ukazuje na visoku popunjenost zahvaljujući turistima iz Zapadne Evrope i regiona. On posebno naglašava da avio-dostupnost diktira strukturu gostiju, sa grupama turista koji dolaze organizovanim avio-letovima i redovnim linijama.

Buking solidan

Mića Ivanović je za Pobjedu kazao je da je buking hotela ,,Budva“ za ljeto za sada solidan i da je na nivou prošle godine.

„Jun nam je za sada jako dobar. Iako smo imali dosta otkazanih eventa zbog radova na ulicama i komplikovanog prilaza hotelu, uspjeli smo to da nadomjestimo grupama. Nadamo se da će popunjenost u junu dostići nivo prošle godine od 90 odsto. Evidentan je porast broja noćenja gostiju iz Austrije, tako da to tržište predstavlja lidera u broju noćenja u ovom periodu. Odmah pored Austrije, veliki broj noćenja ostvaruju gosti sa tržišta Velike Britanije i Izraela. Do kraja juna imamo potvrđene grupe gostiju iz Francuske, Njemačke i dosta individualnih rezervacija iz Turske i Izraela", kazao je Ivanović, napominjući da im je struktura gostiju dosta izmijenjena u odnosu na prošlu godinu.

"Dosta je manje seminara i individualnih poslovnih gostiju, a više je grupnih dolazaka", istakao je Ivanović.

Takođe navodi da su većina njihovi stalni gosti koji su došli na osnovu preporuke.

"Hotel daje svoj maksimum da se gosti osjećaju udobno i da im boravak bude prijatan. Ambijent i lokacija hotela su jedinstveni i to je gostima garant dobre usluge i sigurnosti", naglašava Ivanović, ali napominje da trenutni ambijent u gradu nije odgovarajući za poslovne ljude.

"Buka koja je evidentna u gradu, kao i kolaps na ulicama definitivno loše utiču na odluke gostiju, koji dolaze poslovno, da borave u Budvi, pa je i kod nas u hotelu smanjena ta vrsta posjete", kaže Ivanović.

Budva je, kako navodi, potpuno promijenila svoj oblik.

"Od primorskog grada, Budva se, nažalost, pretvorila u potpuno neuređeno mjesto koje ne liči na turističko. Nastao je potpuni kolaps u saobraćaju, prenamjenom šetališta u saobraćajnicu kojom se, bez ikakvih ograničenja, kreću motorna vozila - dostavna, kamioni, razne građevinske mašine, autobusi i sl. I pored velikog broja pritužbi gostiju, otkazanih seminara i nezadovoljstva, izazvanog bukom i neprijatnim mirisom izduvnih gasova, naš hotel je, zbog viših ciljeva i dobijanja jedne moderne saobraćajnice, zaista imao razmijevanja i nije isticao ovoj slučaj kao problem. Ono što je hotel dodatno stavilo u nezgodan položaj jeste postavljanje zabavnog parka prekoputa hotela, tik uz naš kongresni centar", kaže Ivanović, dodajući da je nelogično i neozbiljno da sa jedne strane ulice imamo hotel sa pet zvjezdica, a sa druge zabavni park najniže kategorije, bez toaleta, sanitarnog čvora, bez osnovnih higijenskih uslova, sa trampolinama, kruškama za mjerenje snage, lastikama i drugim raznim vrstama zabave za djecu, koji ne priliči ovom ambijentu i urušava kategoriju samog hotela, kao i izgled ovog dijela grada.

"Hotel, koji iza sebe ima veliki broj uspješno odrađenih vrlo zahtjevnih seminara i događaja na visokom nivou, jako bitnih partnera, zaista nije zaslužio ovakav odnos - da se pored kongresnog centra dozvoli postavljanje montažnog igrališta ove namjene. Razumjeli bismo da je to nešto kvalitetno i smisleno od čega bi šira zajednica imala korist, prije svega naša djeca, koja zbog opšteg haosa u gradu trpe, jer su igrališta svedena na minimum. Ali ovako nekvalitetno, nehigijenski, besmisleno - nije nešto što naša djeca zaslužuju", tvrdi Ivanović, vjerujući da će Ministarstvo turizma imati razumijevanja da ovaj vid zabave i ponude ne priliči ovom dijelu grada te da će, zarad većeg interesa, reagovati na pravi način i uz podršku lokalnih službi ukloniti ili izmjestiti igralište.

Jovan Vukalović, direktor hotela ,,Lighthouse“ u Herceg Novom, ističe da bilježe odličan buking za sezonu.

"Čeka nas još jedno rekordno ljeto. Dominantno su to gosti iz Srbije i Bosne i Hercegovine uz jedan manji broj gostiju koji dolaze iz Zapadne Evrope i trećih zemalja, ali uglavnom u pred i postsezoni", kazao je Vukalović.

Gosti većinom iz regiona

Napominje da većina gostiju dolazi preko agencija i turoperatora tako da se uglavnom radi o parovima i porodicama.

"Veoma malo imamo poslovnih putnika i individualnih gostiju", tvrdi Vukalović dodajući da se značajan broj gostiju vraća iz godine u godinu, mada je to definitivno trend koji nestaje na turističkom tržištu.

"To što još uvijek imamo dosta povratnika najvjerovatnije leži u činjenici da nam je gro gostiju iz regiona, gdje se taj trend i dalje drži", ističe Vukalović, dodajući da većina gostiju dolazi radi odmora, naročito kada govorimo o sezoni.

"Postoji jedan broj poslovnih putnika, ali oni uglavnom ne borave u sezoni i njihov broj nije veliki. Herceg Novi nije veliki grad i definitivno privredna aktivnost nije još uvijek na onom nivou koji bi privlačio veliki broj poslovnih putnika",kaže Vukalović, dodajući da prosječna dužina boravka je šest do sedam noći, što je daleko iznad prosjeka na današnjem tržištu.

"Tendencije su da gost želi da vidi što više i posjeti nekoliko lokaliteta za vrijeme svog boravka. Međutim, kako se hotel u najvećoj mjeri puni preko posrednika, prosječna dužina boravka je na veoma zadovoljavajućem nivou", kazao je Vukalović.

Izvršni direktor HG Montenegro stars, Andrija Pešić ističe da je sezona, kada su njihovi hoteli u pitanju, trenutno na visokom nivou.

"Za sada sve ide u skladu sa planovima. U hotelu ,,Montenegro“ dominiraju gosti koji dolaze preko turoperatora, turisti iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske, dosta je gostiju iz baltičkih zemalja i ostatak su gosti iz regiona i ostatka Evrope. Što se tiče hotela ,,Splendid“ tu još uvijek dominira region, gosti koji dolaze iz Turske, koji su vezani za kazino segment naše ponude, gosti iz Izraela, donekle gosti iz Rusije, koji još uvijek dolaze u naš hotel i skoro 50 odsto gostiju je iz svih ostalih država svijeta. Struktura gostiju u odnosu na prošlu godinu se mijenja u korist turista iz Zapadne Evrope, ali i dalje je sve u okvirima regiona, Izrael, Turska i zemlje Evrope", ističe Pešić.

Kako navodi, gosti najviše dolaze porodično zbog ljetovanja, tj. odmora i prepoznavanja Crne Gore kao destinacije.

Pešić ističe da avio-dostupnost diktira strukturu gostiju.

"Grupe turista preko turoperatora dolaze organizovanim avio-letovima i redovnim linijama i loukost kompanijama. U suštini bi bilo dobro da te jeftinije avio-linije postoje i tokom cijele godine jer bi nama, kao hotelskoj grupaciji, bilo značajno da postoji taj priliv gostiju tokom cijele zime. Ljeti je lakše popuniti hotel, po sadašnjem planu jeftiniji letovi traju do kraja oktobra", zaključuje Pešić.

Bez obzira na različite izazove sa kojima se susrijeću, činjenica je da crnogorski hoteli nastoje pružiti najbolje svojim gostima.

U privatnom smještaju turisti iz regiona, Turske i Rusije

Prema podacima Uprave za statistiku - Monstat, od početka godine, zaključno sa 30. aprilom, u privatnom smještaju registrovan je dolazak 112.799 turista, što je ostvarenje od oko 93 odsto u odnosu na prethodnu godinu i rast od 52 odsto u odnosu na isti period 2019. godinu.

Prma nezvaničnim podacima lokalnih turističkih organizacija, 13. juna je u privatnom smještaju boravilo 30.501 turista, što je ostvarenje od 94 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i ostvarenje od 91 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Najveći broj turista u privatnom smještaju bilježe Budva, Herceg Novi i Bar. Prema istim podacima, u privatnom smještaju dominiraju turisti iz regiona, Turske i Rusije.


Portal Analitika