Politika

London i Kito za dijalog o Asanžu

Izvor

"Mi se zalažemo za dijalog i želimo da nastavimo da razgovaramo sa vladom Ekvadora", izjavila je portparolka britanskog Forin ofisa.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea ranije danas je rekao da je Velika Britanija povukla prijetnju da će ući u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi uhapsila Asanža.

"Smatramo da je ovaj nesrećni incident završen, nakon što je Britanija napravila ozbiljnu diplomatsku grešku pošto su rekli da će ući u našu ambasadu", kazao je Korea.

Asanž živi u ambasadi više od dva mjeseca, gde je pobjegao da bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Švedska traži izručenje Asanža, čiji je veb sajt "Vikiliks" razbjesnio američke zvaničnike objavljivanjem povjerljive američke diplomatske prepiske, zbog optužbi za seksualni napad na dvije žene koje je 2010. godine upoznao u toj zemlji.

Proces njegovog izručivanja iz Velike Britanije u Švedsku, koji traje skoro dvije godine, privukao je pažnju svijetske javnosti, između ostalog zbog tvrdnje Asanža i njegovih pristalica da je slučaj silovanja dio američke zavere čiji je cilj da na kraju bude izručen Americi, gdje zvaničnici razmatraju mogućnost da ga optuže zbog objavljivanja diplomatske prepiske.

Švedska vlada i žene koje tvrde da su silovane negiraju te optužbe.

Asanžova borba da izbjegne izručenje u junu je dobila dramatičan zaokret, kada je Asanž pobjegao u ambasadu Ekvadora u Londonu i tražio azil, koji mu je i odobren.

On se i dalje nalazi u ambasadi i ne može da ode u Ekvador, pošto mu britanske vlasti ne dozvoljavaju da napusti zemlju kao slobodan čovjek.

foto:guardian.co.uk

Portal Analitika