Abiznis

Lompar: Sjutra potpisivanje Ugovora o izvozu Fijatovih automobila preko Luke Bar

Izvor

Izvoz iz Kragujevca preko naše luke, bi trebao da počne u maju, a prve godine bi trebalo da se izveze do 30.000 automobila.

- Broj izvezenih automobila bi rastao postepeno, da bi na kraju treće godine izvoz narastao na 200.000 automobila godišnje. Proizvodnja u kragujevačkoj fabrici je projektovana na 250.000 do 300.000 automobila godišnje, a oko 95 odsto ukupne proizvodnje bi bilo izvezeno preko barske luke. Ono što je značajno za Luku Bar i teretni prevoz Montekargo, je da će jedan dio opreme koji se ugrađuje u Fijatove automobile biti uvezen preko Luke Bar, što znači da će naša luka biti korišćena u oba pravca, objasnio je Lompar, dodajući da će prihodi od ovoga posla biti značajni.

- U prvoj godini prihodi od ovog posla za Montekargo biće oko 700.000 eura koliko će iznositi i za Luku Bar. U narednim godinama ti prihodi će biti značajno povećani na dva do četiri milliona eura, u zavisnosti od broja prevezenih automobila. Ovaj ugovor je značajan zbog reputacije cijelog transportnog lanca. Nakon dugo godina, mi dobijamo jedan stabilan dugoročan posao i na ovaj način Luka Bar iskorištava svoj ogromni potencijal, objasnio je Lompar.

Prema njegovim riječima, ro-ro operator Grimaldi je velika kompanija koja pokriva značajan dio svjetskog tržišta.

- Sa pojavom Grimaldija, može doći do otvaranja novih pomorskih linija u prvom redu između turskog Izmira i Luke Bar. O tome smo već razgovarali sa predstavnicima Fijata i Grimaldija i ministarstva saobraćaja Turske, pojasnio je Lompar.

Luka Bar je tehnički i kadrovski spremna za izvoz Fijatovih automobila iz kragujevačke fabrike. Za ovaj posao je pripremljen vez na kome će se prihvatiti brodovi i ukrcavati vozila. Luka Bar posjeduje adekvatnu opremu, opredijeljen prostor površine 2,2 hektara koji je korišćen prije 20 godina za izvor automobila Jugo za Ameriku.

Portal Analitika