Društvo

Osudili ubistvo mečke u Beranama

LO Podgorica: Lov nije svirepo i masovno ubijanje divljači

Lovačka organizacija Podgorica najoštrije je  osudila ubistvo mečke, koje se desilo prije neki dan u beranskom selu Rovca, jer se, kako navode, očito radi, o krivolovu i odstrelu trajno zaštićene divljači u Crnoj Gori. 

Ubijena mečka Foto: NVO Prijatelji životinja
Ubijena mečka
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom dva mladunca, mečeta su ostali bez majke, zaštite i hrane tako da je i njihova sudbina potpuno neizvjesna. I u potpunosti u rukama humanih ljudi i lovačkih organizacija čiji je prvoshodni zadatak - zaštita divljači.

"Ono što ohrabruje, a što se zna u široj javnosti, da je dio beranskih lovaca otkrio ubijenu divljač, alarmirao nadležne službe kako bi se krivci priveli pravdi. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su brzom i efikasnom akcijom priveli osumljičene za ovo krivično dijelo. 

Lov nije svirepo i masovno ubijanje divljači već zaštita, briga o divljači (uzgoj) pa tek onda odstrel i to u okviru zakona i pravilnika. Zato pokretanje inicijative nekih Nevladinih organizacija za „uvođenje moratorijuma na lovstvo u roku od pet godina“ je kontradiktorno, ne rješava problem i predstavlja popriličan pucanj u prazno. Lovačkim organizacijama treba pomoći da se bolje organizuju, da pojačaju lovočuvarsku službu, da se pomognu u tehničkim sredstvima i sredstvima prevoza, da lovočuvari imaju puni motiv da rade pošteno i principijelno na zaštiti naših prirodnih dobara. Samo na taj način rješavamo problem krivolova a ne nikako uvođenje „moratorijuma“. Lovstvo bi značajno stagniralo a divljač ne bi imao ko da štiti, postoji u svijetu jasan stav da je najgore stanje u područjima gdje nema uredjenog lova", navode iz Lovačke organizacije Podgorice. 

U novembru prošle godine, kako navode, LO Podgorica je imala sličan problem zbog odstrela mečke u kanjonu Male Rijeke.

"Oni koji su počinili to monstruozno dijelo su identifikovani jer ih je pratio lovočuvar, pokrenuti su postupci i očekujemo reakciju državnih organa. Znači Lovačka organizacija treba da reaguje na krivolov, da po mogućnosti identifikuje počinioce ali je dalja procedura na primjeni zakona, na državnim organima", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika