Crna hronika

Advokat osuđenog za ubistvo Šejle Bakije kaže da će izjaviti žalbu

Lješković: Presuda na 40 godina robije za Đokaja donijeta putem pritiska

Advokat Srđan Lješković, branilac Ilira Đokaja koji je upravo osuđen na 40 godina zatvora zbog teškog ubistva bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije (19), ocijenio je da je ta presuda donijeta putem pritiska, te da sudovi olako donose takve odluke.

Lješković: Presuda na 40 godina robije za Đokaja donijeta putem pritiska Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

On je rekao da nijedan dokaz odbrane u ovom postupku nije izveden.

- U obrazloženju presude je rečeno da su izvedeni svi dokazi. Ja javno postavljam sad pitanje: koji to dokazi? Dokazi koje je predložilo tužilaštvo i nevladine organizacije - rekao je Lješković pred novinarima.

Ocijenio je da je ova presuda donijeta zbog pritiska koji je navodno izvršen na sud.

- Da vas vratim na početak ovog suđenja: na gospođu Oanu Kristinu Popu, na Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića, predsjednika opštine Tuzi, sve NVO u Crnoj Gori koje su izvršile pritisak na sud. Smatram da je ova presuda i donesena putem pritiska na kaznu od 40 godina - istakao je Lješković.

Rekao je da će izjaviti žalbu.

- Posebno zato što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijen. Smatramo da bi presuda bila sasvim drugačija da smo izveli dokaze koje smo predložili - zaključio je on.

Prvostepenu presudu danas je izrekao sudija Veljko Radovanović.

Prema navodima optužnice, Šejla je 30. septembra 2021.ubijena pred očima svoje porodice: oca, majke, babe i sestri.

Đokaj je prema ocjeni Tužilaštva pomenutog dana, oko 15.15 u Tuzima, u naselju Karabuško polje sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakiju, pri čemu je sa umišljajem doveo u opasnost život oštećenih Šabana, Indire i Bada Bakije.

Devetnaestogodišnja djevojka se prema ocjeni tužilaštva našla na meti optuženog Đokaja jer je odbijala da obnovi nekoliko mjeseci ranije prekinutu vanbračnu vezu.

Za to vrijeme, optuženi Đokaj je proganjao Šejlu, slao poruke preko lažnih profila, prijetio, govorio da među njima nije gotovo i da je njen život u njegovim rukama.

Prijetnje upućene Šejli obistinile su se poslednjeg dana septembra 2021. godine kada je Đokaj došao ispred njene porodične kuće i iz pištolja nepoznate marke pucao u devetnaestogodišnjakinju nakon što mu je ponovila da ne želi da živi sa njim i da ga ne voli.

Pošto je ispalio smrtonosne hice, otac Šejle Bakije je prišao Đokaju i pokušao da ga uhvati za ruku, ali je optuženi okrenuo pištolj ka njemu i ispalio jedan projektil u grudi.

Đokaj je nakon vatrenog pira ušao u svoj automobil i ispalio još dva metka prema Šabanu Bakiji koji se uputio ka optuženom.

Jedan od ispaljenih projektila pogodio je Šabana u trbuh dok je drugi završio u stubu porodične kuće.

Đokaj je, 18. Aprila prošle godine, prilikom kontrole optužnice u podgoričkom Višem sudu, kazao da se duboko kaje zbog ubistva Šejle i da njegov život nema smisla jer je izgubio ono što je najviše volio.

On je se izvinio porodici Bakija za preživljenu tragediju.

 

Đokaj osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Šejle Bakije
1
Đokaj osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Šejle Bakije
15.04.2024 10:49

 

Portal Analitika