Društvo

Porodica podnijela krivičnu prijavu

Ljekari hitne pomoći u Herceg Novom odbili da transportuju staricu sa slomljenim kukom

Porodica se žalila i ombudsmanu, koji je prikupio izjave svih strana, a prijavljeni ljekar se izjasnio da je procijenio da bi dodatno pomjeranje pacijenta iz vozila (privatnog) moglo biti rizik za pogoršanje stanja

Ljekari hitne pomoći u Herceg Novom odbili da transportuju staricu sa slomljenim kukom Foto: UGC
Dan Izvor

Porodica iz Herceg Novog podnijela je krivičnu prijavu tužilaštvu protiv osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u tom gradu jer su odbili da sanitetskim vozilom i uz pratnju ljekara transportuju do Risna osamdesetosmogodišnju pacijentkinju sa polomljenim kukom.

Kako navodi porodica, prijava je podnijeta zbog krivičnog djela ugrožavanja života i zdravlja građanina, nesavjestan rad u službi. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je po prijavi porodice utvrdio da se ovakvim postupanjem stvara utisak da pružalac zdravstvene usluge nije sa dužnom pažnjom postupao u skladu sa pravilima zdravstvene struke što je moglo dovesti do pogoršanja i moguće pojave komplikacija zbog stanja i životne dobi pacijentkinje.

"U pritužbi je istaknuto da je dana 18. avgusta 2022. godine oko 23:30 časova u prostorije Hitne pomoći dovezena XX zbog povrede, odnosno potpunog preloma kuka lijeve noge. U prostorije Hitne pomoći dovezena je u pratnji članova porodice. Dežurna ljekarka je pacijentkinju nakon pregleda uputila u opštu bolnicu u Risnu tako da se pacijentkinja preveze do Specijalne bolnice u Risnu privatnim vozilom, tj. vozilom kojim je i dovezena u prostorije HMP ili da se "snađu" za prevoz, ne dajući saglasnost da se očigledno teško povrijeđeni pacijent, sa teškim i potpunim prelomom kuka lijeve noge, starosti od 88 godina, do bolnice u Risnu preveze sanitetskim vozilom i uz pratnju stručnog lica. U konkretnom slučaju, prema mišljenju zaštitnika, pružalac zdravstvene usluge bio je u posjedu onih činjenica koje se odnose na trenutno zdravstveno stanje pacijentkinje i njene životne dobi, te da takvo stanje u toj životnoj dobi ne isključuje mogućnost pogoršanja zdravstvenog stanja, odnosno moguće pojave određenih komplikacija. Imajući u vidu da je povodom konkretnog slučaja protiv zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi Hitne medicinske pomoći Herceg Novi, podnijeta krivična prijava nadležnom državnom tužiocu, zbog krivičnog djela ugrožavanja života i zdravlja građanina, nesavjestan rad u službi, nesavjesno pružanje ljekarske pomoći i neukazivanje ljekarske pomoći, zaštitnik očekuje da će tužilaštvo blagovremeno razmotriti krivičnu prijavu i o tome zauzeti svoj stav, odnosno donijeti odluku i o tome obavijestiti njenog podnosioca", ističe ombudsman.

Zbog grešaka mogući novi sudski postupci

Zaštitnik je ukazao da bi nastavljanje pružaoca zdravstvenih usluga sa ovakvom praksom u postupanju, u ovakvim ili sličnim situacijma, moglo predstavljati indikator da ovakvo postupanje, odnosno nepostupanje, može imati za posljedicu proizvoljnost u vršenju zakonskih ovlašćenja i ugroziti, odnosno povrijediti, određena prava pojedinca.

"Istovremeno zaštitnik upozorava da nedostatak odgovarajućeg pristupa pacijentu i nesagledavanje svih okolnosti njegovog zdravstvenog stanja, kao i odsustvo profesionalnog djelovanja, može imati za posljedicu vođenje postupaka i utvrđivanje odgovornosti države ne samo na nacionalnom nivou već i pred Evropskim sudom za ljudska prava, u kom pravcu je sud već utvrđivao odgovornost države da zbog propusta zdravstvenih radnika garantuje i zaštiti pravo podnosioca predstavke na poštovanje njegovog tjelesnog integriteta", navode iz institucije.

U izjašnjenju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore br. 13125, od 30. septembra 2022. godine u bitnom se navodi da je na zahtjev direktora Zavoda, dežurna doktorica iz jedinice za HMP Herceg Novi dostavila izjavu br. 13095 od 30. septembra 2022. godine, u kojoj se navodi da je 18. avgusta 2022. godine oko 00:14 pacijentkinja XX dovezena privatnim vozilom ispred ulaza jedince za HMP u Herceg Novom u pratnji dva člana porodice.

"Heteroanamnestički podaci koje je dala ćerka pacijentkinje glasili su: "Pala je u kući i žali se na bol u lijevoj nozi, ne može da se osloni na lijevu nogu". Izašla sam iz prostorija HMP da vidim pacijentkinju koja je sjedjela u autu. Pacijentkinja se žalila na bol u lijevom kuku i pri najmanjem pokretu. S obzirom na moju procjenu da je moguće da se radi o prelomu lijevog kuka te da je svako dodatno pomjeranje pacijentkinje iz auta upravo rizik za pogoršanje povrede (dislokaciju), članovima porodice (brat i sestra) saopštila sam da ću izdati uput za SB Risan – ortopedija i da pacijentkinju odvezu autom kojim su je dovezli". navodi se u izjavi.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dokle_neregistrovani
02.11.2022. 11:16

Zalosno da takvi ljudi odlucuju , direktno ili indirektno ko ce da zivi , a ko da bude invalid zbog nesavjesnog rada. Nista novo niksicki" ljekari" su u jeku korone pozivali na litije. Nazalost kad bi sve one koji nebi smijeli ,u sretnim drzavama, da lijece skinuli sa posla premali broj humanih i dobrih bi ostao, tako da mozemo ocekivati i gore. Jos nijesmo dno dotakli!

3
0