Region

Pokrenuta istraga

Ljekar iz BiH uzeo posmrtne ostatke srebreničke žrtve i sakrio ih ispod fontane

Posmrtni ostaci jedne žrtve rata ekshumirani su u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u mjestu Srpska Varoš u Brčko distriktu, protiv kojeg je pokrenuta istraga, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Ljekar iz BiH uzeo posmrtne ostatke srebreničke žrtve i sakrio ih ispod fontane Foto: Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine
N1 SarajevoIzvor

Kako je navedeno iz Instituta, nekompletni posmrtni ostaci ekshumirani su u četvrtak u dvorištu porodične kuće Mraovića, a pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najvjerovatnije s područja Srebrenice.

“Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve su donijeti u Brčko, neposredno poslije rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najvjerovatnije od strane vlasnika parcele. Zbog ovog slučaja otvorena je i istraga od strane nadležnog tužilaštva“, navode iz Instituta.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla zbog dalje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Emza Fazlić, portparolka Instituta, pojasnila je da su posmrtni ostaci pronađeni u dvorištu ljekara Mraovića, koji je ortoped.

„Prema informacijama kojima mi raspolažemo, zapravo su ti posmrtni ostaci donijeti sa područja Srebrenice 1997. godine i navodno je gospodin Mraović proučavao te posmrtne ostatke, a 2012. ih je zakopao u svoje dvorište, poslije čega je preko njih izgrađena i fontanta“, pojasnila je Fazlić i potvrdila da je protiv ljekara pokrenuta istraga zbog skrivanja posmrtnih ostataka.

Dodala je da se na području Brčko distrikta još traga za posmrtnim ostacima 100 osoba.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
b bidon_neregistrovani
24.09.2023. 10:28

Kakav "gospodin", treba mu oduzeti licencu ljekara i dodatno kazniti.

1
0
H Hunter6
21.09.2023. 20:35

Monstrum...ni mrtvima ne dozvoljavaju MIR!

7
0
p psihopate_neregistrovani
21.09.2023. 19:47

Užasavam se kad pomislim koga imamo u susjedstvu

9
0
S Simo_neregistrovani
21.09.2023. 19:23

Možda je sklonio Srbske žrtve koje zapad ne priznaje

0
7
j joco_neregistrovani
21.09.2023. 19:10

Fašisti!

14
1
u unukmarkamiljanova_neregistrovani
21.09.2023. 19:30

@joco_neregistrovani Kakav Fasista ovo je doktor, Pazi sta govoris

1
5
J Joco_neregistrovani
22.09.2023. 14:29

@unukmarkamiljanova_neregistrovani ...ovo je onda srpski Mengele!

0
0