Kultura

"Pred vama je posljednji broj"

Likvidacija Arsa

Treba priznati da je recentna odluka u režiji Ministarstva kulture Crne Gore – trideset pet godina kasnije – 2023, bizarnija i domišljatija od procedure nekadašnjih komunističkih komesara…

Likvidacija Arsa Foto: RTCG
Milorad Popović
Milorad PopovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je u potonja dva stoljeća u mnogo čemu kasnila i zaostajala, prevashodno u mučnom i nikad dovršenom procesu modernizacije. Recedivi tribalne svijesti, česta mijenjanja ideologija, državnih oblika, sistematska provincijalizacija i nacionalna asimilacija, te nedostatak demokratske tradicije, uslovili su da i u crnogorskoj kulturi ništa dugo ne traje. 

U prilog ovome najzornije svjedoče časopisi za književnost, kulturu, nauku, društvena pitanja: Njegoševa Grlica izlazila je samo dvije godine, Crnogorka tek godinu dana, Luča pet godina, Vuksanovi Zapisi četrnaest, revija Ovdje manje od dvije decenije.

Izuzetak je Stvaranje, koje se redovno publikovalo od 1946. do Antibirokratske revolucije: i dalje se povremeno publikuje, ali nakon odlaska urednika Sretena Asanovića, više je nalik sadržaju poštanskog sandučeta nego književnog glasila s izvjesnim kriterijumima i koncepcijom.

Časopis Ars, iako je nastaokao svojevrsni incident, contradictio in adiecto, umnogome će dijeliti sudbinu prethodnih književno-kuturnih publikacija. Od prvog broja 1986. godine, grafičkom formom, koncepcijom i sadržajem, uznemirio je mnoge duhove naše uparložene književne i kulturne scene, doveo u pitanje naslijeđene stereotipe i pozicije određenih kulturnih ideologa i književnih bardova. 

No, ambicija mladih cetinjskih pisaca i intelektualaca, na čelu s urednikom Mladenom Lomparom, da stvori moderan časopis prepoznata je u eminentnim jugoslovenskim književnim krugovima. Ubrzo su saradnici Arsa postali najpoznatiji pisci onoga vremena, među kojima su Borislav Pekić, Oskar Davičo, David Albahari, Mirko Kovač, Vlado Gotovac, Slavko Mihalić, Drago Jančar, Tomaž Šalamun, Aleš Debeljak, Bogomil Đuzel, Radovan Pavlovski, Ali Podrimja, Vojislav Despotov, Raša Livada... 

S druge strane, redakcija časopisa i njegov izdavač Književna opština Cetinja, bili su otvoreni za kritičku raspravu, ne samo u književnim neko i u relevantnim pitanjima demokratizacije jednopartijskog društva. Ovo je doživljeno kao udar na najviše tekovine titoizma i Jugoslavije, i nepune dvije godine nakon pokretanja časopisa, poslije partijske i medijske hajke smijenjena je redakcija časopisa, imenovani novi urednici koji su publikovali još jedan ili dva broja, u drugom formatu i s drugačijom koncepcijom.

Ars se nije publikovao deset godina, od 1988-1998, i prvi moj zadatak nakon što sam se vratio iz emigracije bio je da, zajedno s Mladenom Lomparom, obnovimo časopis Ars, prevashodno zbog toga što je u to vrijeme na scenu stupila jedna nova književna generacija, sa modernijim senzibilitetom, lišena notornih provincijskih kompleksa, od kojih je decenijama patila crnogorska književna scena. Tako su pored pisaca srednje geneacije, Lompara, Ljuba Đurkovića i mene, u uredništvu bili pisci rođeni sedamdesetih godina prošlog stoljeća – najdarovitija književna generacija od vremena Kiša, Kovača, Pekića, Novice Tadića – Pavle Goranović, Ognjen Spahić, Andrej Nikolaidis, Balša Brković, Aleksandar Bečanović. 

Neki članovi redakcije vremenom su odustajali – Mladen Lompar je umro 2017. godine – dolazili su drugi, Božo Koprivica, Ljiljana Dufgran Boričić, Aleksandra Nikčević Batrićević, Jelena Vujović... do Dragane Tripković, Vaska Raičevića, Ethema Mandića, pisaca najmlađe generacije.

Koliko god se mijenjalo uredništvo, za dvadeset pet godina druge serije Arsa, časopis nije odustao od prvobitne koncepcije i estetskih standarda. Arsprepoznaje i podržava nove i darovite pisce iz Crna Gore, prati glavne tokove u književnostima južnoslovenskog kulturnog kruga, i otvara prostor prevodilaštvu, pogotovo sa velikih književnih jezika. 

U odabiru tekstova i autora držali smo se literarnih kriterijuma, i zbog toga smo pored starih stekli i dosta novih osporavatelja: ne samo među političkim oponentima i kulturtregerima koji crnogorsku književnost i kulturu smatraju provincijskim varijetetom srpske književnosti i kulture, nego i među piscima koji su s članovima redakcije dijelili slične svjetonazorske stavove.

ars-logo

Lokalne intrige nijesu mogle uticati da se Ars afirmiše u mnogo širem književnom miljeu: na Sarajevskom sajmu knjiga 2018. proglašen za najbolji časopis na prostoru ex Jugoslavije, i jedina je književna publikacija s prostora Zapadnog Balkana koja je uvrštena u srednjoevropsku mrežu časopisa Revija u reviji. U ovom višegodišnjem projektu participirali su najpoznatiji časopisi od baltičkih zemalja, Poljske, Češke, Slovačke, Švajcarske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. 

Dakle, renomeu druge serije Arsa i njegovog izdavača OKF nijesu u profesionalnom smislu mogle štetiti razne ideološko-političke insinuacije; i svakom dobronamjernom laiku bila je očigledna slaboumnost optužbi o našem tobožnjem antisrpstvu. Jer ponajbolji savremeni srpski pisci, Svetislav Basara, Jovica Aćin, Sreten Ugričić, Stevan Tontić, kao i referentne spisateljice srpskog jezika, Bosiljka Pušić i Dragana Kršenković Brković, koje žive u Crnoj Gore, saradnice su našeg časopisa i izdavačke kuće.

Nesnošljivost velikosrpskih političkih struktura prema Arsu i OKF-u,kulminirala je nakon političke promjene na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine. Novoj vlasti koja je emanirala iz klerofašističke „Moleban revolucije“, prioritet je bio i ostao da onemogući, ili barem marginalizuje sve savremene kulturne subjekte i pojave koji afirmišu crnogorsku književnost i kulturu. 

Prvi na udaru državne politike našli su se Ars i OKF, o čemu smo govorili i u jednom od prošlih brojeva. S obzirom da u zemljama veličine Crne Gore – a i višestruko većim od nje – nije moguće publikovati lijepu književnost, pogotovo književne časopise, bez pomoći države, velikosrpski režim je pronašao efikasan način da onemoguće daljnje izlaženje Arsa, koji bi već bio prošlost, da nijesmo dobili jednokratne pomoći, prvo od jednog privatnog donatora, a u posljednje dvije godine od sekretarijata za kulturu Podgorice i Cetinja.

Nova – i konačna – likvidacija najvažnijeg crnogorskog časopisa u nekoliko je slična likvidaciji prve serije Arsa 1988. godine, kad je opštinsko rukovodstvo Socijalističkog saveza radnog naroda Cetinja – transmisije SKJ i DB – u kojemu je Književna opština Cetinja formalno participirala kao udruženje građana, smijenilo redakciju, promijenilo grafičko rješenje časopisa, i postavilo novo uredništvo od cetinjskih lokalnih pisaca, na čelu sa pjesnikomm i astronomom V. G. 

Ipak, treba priznati da je recentna odluka u režiji Ministarstva kulture Crne Gore – trideset pet godina kasnije – 2023. godine, bizarnija i domišljatija od procedure nekadašnjih komunističkih komesara. Jer, Ministarstvo je sudbinu časopisa formalno prepustilo tročlanoj Komisiji, u kojoj su glavnu riječ imali Ognjen Spahić i Aleksandar Bečanović, bivši članovi redakcije Arsa. 

Naime, Spahić i Bečanović su –uz asistenciju tzv. Fokalizatora – bez vidljive nelagode i javnog očitovanja,procijenili da ne postoji kulturni interes za daljnje publikovanje ovog književnog časopisa. Elem, Komisija je opredijelila 2.000 eura, za godišnje troškove: štampe, dizajna, komjuterske obrade, lekture, korekture, uređivanja elekronskog izdanja, autorske honorare, redakcijske troškove i distribuciju, šest brojeva časopisa?!

Dakle, pred vama je posljednji broj Arsa.

U ime redakcije časopisa Ars, zahvaljujem se saradnicima, čitaocima i prijateljima na saradnji i podršci.

Portal Analitika

Komentari (13)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Posteno_neregistrovani
23.09.2023. 18:22

SPAHICA I BECANOVICA DOBRO UPAMTITI KAO INTELEKTUALNI KREM. PI,PI,PI,PI,PI,PI.......KOMPLEKSASI BEZ OBRAZA......

2
2
L Lepo_neregistrovani
23.09.2023. 13:15

Lako je na starog lava baciti kamen. Šta god mislili o Popoviću, Ars je dobar časopis i Popović je, pored svega, koliko-toliko uradio za našu književnost.

6
9
Č Čitalac_neregistrovani
23.09.2023. 13:06

Mislim da poštovani gospodin Mijo treba da prihvati pruženu ruku Fokalizatora što bi bilo na dobrobit svih nas koji smo žedni crnogorske pisane riječi. Mi čekamo i nadamo se da će gospodin Mijo shvatiti da je poziv Fokalizatora plemenit i ljudski.

6
6
A Ane_neregistrovani
23.09.2023. 11:28

To je stivo koje oni ne razumiju ili pak razumiju ali proziva njihovo neobrazovanje,

6
3
C Cetinje_neregistrovani
23.09.2023. 11:15

Ogromne pare je uzeo Popović.

13
6
C Cetinje_neregistrovani
23.09.2023. 11:09

Znaci, "prestroji se" Vlado Vojinovic.

8
2
C Cetinjanka_neregistrovani
23.09.2023. 11:06

Najbjedniji od svih "Fokalizator" koji pruža ruku Arsu, koga ne bi zapalo ni da stoji pred vratima i pozdravlja stvaraoce iz Arsa. Stidiš li se Vojinoviću?

13
4
d dragan_neregistrovani
23.09.2023. 10:16

Svaka cast Gospodine Popovicu! Respekt!

13
6
H Hernan_neregistrovani
23.09.2023. 10:15

Animirajmo donatore iz dijaspore! Ne smijemo dozvoliti ds Ars nestane! Ima patriota koji ce pomoci! Svi moramo doprinijeti-Spas za Ars!!!

13
6
R RAM_neregistrovani
23.09.2023. 09:17

Konačno likvidacija Arsa, čestitke Spahiću i Bečanoviću! Dosta je privatizovane "kulture i umjetnosti", dosta je sipanja lokalnim koritašima. I to treba da ima svoj kraj!

7
24
M Mina_neregistrovani
23.09.2023. 11:16

@RAM_neregistrovani Ovakvu glupost od davno nijesam procitala. A sigurna sam da RAM nikada nije vidio ni jedan broj casopisa ARS, a kamoli sto iz njega procitao.

15
3
R RAM_neregistrovani
23.09.2023. 12:34

@Mina_neregistrovani U ala griješite g-đice Mina!

5
5
P Popovic_neregistrovani
23.09.2023. 14:28

@RAM_neregistrovani/ Izvinio Spahicu i Bečanovicu ali ne i Fokalizstoru, a zna sada da nije bio u pravu. Treba imati snage i izviniti se, svi mogu pogrijesiti.

2
0