Sci/Tech

Oksfordska studija

Lijek protiv astme pomaže u liječenju koronavirusa

Lijek koji se često koristi za tretman astme mogao bi da smanji potrebu za hospitalizacijom, kao i vrijeme oporavka pacijenata sa kovid-19, ako se daje u roku od sedam dana od pojave simptoma, objavili su danas istraživači sa Univerziteta u Oksfordu.

Lijek protiv astme pomaže u liječenju koronavirusa Foto: Ilustracija
Novosti.rsIzvor

Nalazi su napravljeni nakon srednje faze studije steroida budezonida, koji je AstraZeneka prodavala kao Pulmikort i takođe se koristi za liječenje pluća pušača, prenosi Rojters.

Studije na 146 pacijenata koja je trajala 28 dana sugerisala je da inhalirani budezonid smanjuje rizik od hitne njege ili hospitalizacije za 90 odsto u poređenju sa uobičajenom njegom, navode iz Univerziteta Oksford.

Istraživači su rekli da je ispitivanje podstaknuto činjenicom da su pacijenti s hroničnim respiratornim oboljenjima, kojima se često prepisuju inhalacioni steroidi, bili značajno manje zastupljeni među hospitalizovanim pacijentima sa kovid-19 tokom ranih dana pandemije.

Početni podaci studije takođe su otkrili da su dobrovoljci liječeni budezonidom imali brže liječenje groznice i manje trajnih simptoma.

Pulmicort je nekada bio hit lijek za proizvođača vakcina protiv koronavirusa AstraZeneke, koja sada nudi noviji lijek Simbikort kao alternativni način liječenja astme.

Portal Analitika