Politika

Liht: Crna Gora bi željela da se poređuje s Amerikom

Izvor

 Ona je u razgovoru za Vijesti ocijenila da se odnosi između Srbije i Crne Gore poboljšavaju, da se problemi prevazilaze, te da ministarstva dviju zemalja imaju dobru saradnju i da se polako rješavaju praktični, životni problemi.

„Naravno da se razlike prevazilaze. Moglo se desiti da se potpuno prekinu diplomatski odnosi, jer su Crna Gora i Makedonija priznale Kosovo dan poslije odluke Generalne skupštine UN da se traži konsultativno mišljenje Međunarodnog suda pravde....zato je taj potez teško pao zvaničnicima Srbije. Treba shvatiti da vas to mnogo više boli kada imate osjećanje da su vam nanijeli zlo oni koji su vam najbliži.“

Liht je kazala da se sve zemlje bave svojom dijasporom, a da je nekada pitanje trenutka da li se o njoj govori kao o manjini ili autohtonom narodu. Ona je,  odgovarajući na pitanje da li se Srbija miješa u unutrašnje odnose u Crnoj Gori rekla:

„Miješanje u unutrašnje stvari druge zemlje je ako dođe do nekih aktivnosti koje su u opisu svake suverene države, ali ja to ne vidim. Vidim da se Crna Gora mnogo više bavi Srbijom. To razumijem, imajući u vidu da je ovdje dosta ljudi iz Crne Gore studiralo, ostalo da živi. Problem je, međutim, ako to postane opsesija.“

Liht je ispričala i jednu anegdotu kojom potkrepljuje tvrdnje da u odnosi Crne Gore i Srbije u uzlaznoj fazi:

„Predsjednik Boris Tadić je na Briselskom forumu, nakon intervencije ministra inostranih poslova Crne Gore, Milana Roćena, iz publike rekao da predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ima više rođaka u Crnoj Gori nego u Hrvatskoj, da je njegova (Tadićeva) porodica iz Crne Gore, te da se ispostavlja da su maltene svi politučari našeg prostora iz Crne Gore. To je bila jako dobro prihvaćena šala, ali kada vi stignete dotle da možete da se šalite, znači da su ti odnosi u uzlaznoj fazi“.

Portal Analitika