Svijet

Lidl raskinuo saradnju sa turskom kompanijom Agrobay: Radnici nisu imali pravo na odlazak u toalet

Radnici Agrobaya su prije nekoliko mjeseci iznijeli optužbe na račun te kompanije, nakon čega je Lidl reagovao

Lidl raskinuo saradnju sa turskom kompanijom Agrobay: Radnici nisu imali pravo na odlazak u toalet Foto: dw.com
Portal AnalitikaIzvor

Prije nekoliko mjeseci, zaposleni u turskoj poljoprivrednoj kompaniji Agrobay prijavili su nezakonita otpuštanja i nehumane uslove rada. 

Prema njihovim izjavama, bili su maltretirani i uskraćivano im je pravo na odlazak u toalet. Izašli su na ulice sa ciljem borbe za svoja prava. Više od osam mjeseci bivši radnici protestvuju u Izmiru, prenosi DW.

Odgovornost se jednim dijelom pripisuje njemačkom gigantu supermarketa Lidl. Radnici se spremaju tužiti Lidl u Njemačkoj zbog kršenja zakona. Zakon kaže da su njemačke firme dužne poštovati prava radnika i nuditi poštene plate u cijelom svom lancu proizvodnje – bilo gdje u svijetu.

To znači da bi Lidl mogao odgovarati i za ono što rade njegovi dobavljači.

„Uvažavajući Zakon o dužnoj pažnji u lancu opskrbe, prije nekoliko mjeseci smo, zbog žalbe o mogućim kršenjima zakonskih prava zaposlenih kod našeg indirektnog dobavljača Agrobaya, pokrenuli istragu. Nakon tih istraga i sveobuhvatnih razgovora sa svim uključenim stranama, odlučili smo prekinuti naš poslovni odnos s Agrobayom", naveo je lanac supermarketa u odgovoru na upit DW-a.

Lidl je nedavno odgovorio i na optužbe radnika iz svojih supermarketa u Srbiji. Prethodno je za DW jedna radnica pričala o prekovremenim satima, prijetnjama, zabranama da se uzme i odmor.

Portal Analitika