Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • LGBTIQ zajednica zahtijeva od Vlade i Skupštine da do 15. jula stvore uslove da Zakon o životnom parnerstvu lica istog pola stupi na snagu

LGBTIQ zajednica zahtijeva od Vlade i Skupštine da do 15. jula stvore uslove da Zakon o životnom parnerstvu lica istog pola stupi na snagu

Dio LGBTIQ zajednice zahtjeva od Vlade i Skupštine Crne Gore da do 15. jula uskladi svih 26 zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, kako bi ta populacija mogla da ima osnovna ljudska prava koja im taj akt garantuje.

LGBTIQ zajednica zahtijeva od Vlade i Skupštine da do 15. jula stvore uslove da Zakon o životnom parnerstvu lica istog pola stupi na snagu Foto: PR Centar
Portal AnalitikaIzvor

To je poručeno na protestu koji je organizovala nevladina organizacije Kvir Montenegro, u parnerstvu sa Juventasom ispred Vlade i Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić, ocijenio je da u Crnoj Gori poštovanje osnovnih ljudskih prava LGBTIQ prava ide unazad.

„Nažalost, svjedočimo izostanku političke volje donosioca odluka da se postignuti nivo poštovanja ljudskih prava i sloboda održi i evidentnom trendu stavljanja po strani naših osnovnih ljudskih prava“, istakao je Kalezić.

Rekao je da su uputili svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore jasan zahtjev da se i oni sa strane svojih nadležnosti posvete ovom procesu.

„Siti smo stavljanja naših ljudskih prava po strani. Dosta nam je politikantnskih igara u odnosu na naša ljudska prava i ljuti smo zbog stanja kakvo je trenutno. Zahtjevamo od svih donosioca odluka i političkih aktera da se uozbilje i da se posvete osnovnim ljudskim pravima velikog broja građanki naše zemlje koji pripadaju LGBT zajednici“, istakao je Kalezić.

Podsjetio je da Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola treba da stupi na snagu 15. jula ove godine, pojašnjavajući da je to i rok do kojeg je potrebno uskladiti još 26 zakona, „kako bi u praksi bilo moguće koristiti sva prava koja nam ovaj zakon omogućava“.

„To do sada nije urađeno, usklađena su samo tri zakona. Zbog toga smo danas ovdje ispred Vlade Crne Gore i ispred Skupštine Crne Gore sa jasnim zahtjevom. Želimo da se do 15. jula, kada Zakon treba da stupi na snagu, uskladi svih 26 ostalih zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, kako bismo imali naša osnovna ljudska prava koja nam ovaj Zakon garantuje“, rekao je Kalezić.

Kazao je da su prije dva mjeseca uputili Vladi Crne Gore analizu normativnog okvira, koja sadrži konkretne predloge za dopunu svih 26 zakona sa kojim je potrebno uskladiti sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola.

„Mi smo završili više nego što je bila naša obaveza sa željom da pomognemo institucijama sistema da se ovaj proces završi što prije. Nažalost, svjedočimo strašnoj sporosti tog procesa. Imamo informacije da je samo jedno ministarstvo, u konkretnim aktivnostima u odnosu na taj posao i da će proces ako se ovom brzinom nastavi da kasni. Zbog toga smo tu danas da izratimo protest zbog takvog stanja“, naveo je Kalezić.

Pohvalio je pomake koje primjećuju unutar institucija sistema unazad nekoliko dana i zahvalo se svim pojednicima i pojedinkama koji rade u državnoj upravi, „a koji su svojim zalaganjem uspjeli da održe makar nešto u odnosu na naša ljudska prava da ne pođe sve unazad“.

Na pitanje da li je moguće da više od 20 zakona bude usklađeno sa Zakonom o partnerstvu lica istog pola do 15. jula, Kalezić je rekao da je to realno.

„Vladi smo dostavili konretne članove zakona koji su dopunjeni, samo treba to da iskoriste, ubace u određenu formu i da usvoje. Ukoliko ima volje, moguće je postići usklađivanje. Period do 15.jula će nam pokazati da li postoji volja ili ne“, rekao je Kalezić.

Izvršni direktor Asocijacije Spektra Jovan Ulićević istakao je je primjena Zakona o partnerstvu lica istog pola od velikog značaja za LGBTI zajednicu.

„Prije svega ovo je pravo za koje smo se više od deceniju borili. Deceniju smo se borili za mnoga prava koja danas postoje u Zakonu, ali se neadekvatno primjenjuju. Ovo je još jedan primjer nepostojanja političke volje, politikanstva i deklarativnog zalaganja za ljudska prava LGBTI osoba“, kazao je Ulićević.

Poručio je da je LGBTIQ zajednica dugo čekala da se približi jednakosti, navodeći da je nemoguće govoriti o dostojanstvenom životu „dok nemamo jednaka prava kao svi građani“.

„Ja kao pripadnik LGBTIQ zajednice očekujem aktivno djelovanje onih koji su tu da bi štitili moja ljudska prava, da bi unapređivali naša ljudska prava i koji su najodgovrniji u ovoj državi za stvaranje okruženja koje jednako tretira sve građane i građane“, poručio je Ulićević.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević kazala je da je pitanje Zakona o partnerstvu lica istog pola pitanje osnovnih ljudskih prava, navodeći da nema nijednog razloga za njegovo odlaganje.

„Naročito zbog toga što su Juventas, Kvir Montenegro i Spektra već pripremili punu analizu zakonskog okvira koji treba usaglasiti sa ovim zakonom, i time odradili veliki posao za Vladu. Ostaje samo da Vlada uzme u razmatranje njhihove predloge i da pristupi u konačnom primjeni ovog zakona koji garantuje elementarna ljudska prava, koji većina nas smatra uobičajenim i uzima zdravo za gotovo“, rekla je Raičević.

Učesnici protesta nosili transparente na kojima je pisalo „Nije život muž i žena, što si Vlado zamišljena“, „Zahtjevam gej razvod“, „Čemu je vrijeme, tome je i vakat“, „Da ćutanje institucija stane“ i zastave LGBTIQ zajednice.

Ova aktivnost se realizuje kroz projekat “Osnaživanjem ka jednakosti LGBTI osoba” koji finansira Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava. Projekat implementira Kvir Montenegro u partnerstvu sa NVO Juventas.


Portal Analitika