Politika

Leković: Postupak izbora članova Savjeta ASK zbog stanja u toj agenciji mora biti brz i efikasan

Donošenje odluke o pokretanju postupka izbora članova Komisije za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) važan je početni korak ka institucionalnom uređenju ove institucije, koji je međutim morao i mogao biti napravljen i mnogo ranije, a ne tek nakon 71 dan koliko je proteklo od dana održavanja prve sjednice Odbora za antikorupciju, kazao jeposlanik Demokratske Crne Gore i zamjenik predsjednika Odbora za antikorupciju Močilo Leković.

Leković: Postupak izbora članova Savjeta ASK zbog stanja u toj agenciji mora biti brz i efikasan Foto: DCG
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da to što ni na današnjoj, drugoj sjednici na dnevnom redu nije donešen izvještaj ASK, odnosno, kako kaže, ni prisustvo predstavnika i rukovodilaca ove institucije, zabrinjava i dovodi u pitanje ulogu Odbora za antikorupciju - koja apsolutno ne smije biti samo formalne prirode -.

"Podsjetiću da ovaj Odbor nadgleda i analizira rad državnih organa, institucija, organizacija i tijela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe, smatram da je moj predlog na današnjoj sjednici Odbora, koji je bio usmjeren ka ubrzanju procesa izbora kandidata, bio racionalan s obzirom da po tumačenju Zakona o sprječavanju korupcije nije bilo smetnji da već danas raspišemo konkurs za izbor članova Savjeta, čime bi skratili proces koji u ovom slučaju i na ovaj način može potrajati i duže od tri mjeseca. Da je na današnjoj sjednici raspisan konkurs taj period bi bio kraći bar za mjesec dana, što je značajno i veliko kada se uzme u obzir da Agencija već 7 mjeseci nema kontrolni i nadzorni organ", naveo je Leković.

Dodao je i da, zbog svega prethodno navedenog kao i zbog aktuelnog stanja u Agenciji, smatra da proces izbora mora biti brz i efikasan, kako bi što prije, na zadovoljstvo svih, ASK dobila reprezentativan Savjet.

Portal Analitika