Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Leković: Posebno zabrinjava politika u obrazovnom sistemu; Kaluđerović: Neophodno napraviti konkretne izmjene i u učionici

"Poražavajući rezultati crnogorskih učenika na PISA testiranju nijesu iznenađenje"

Leković: Posebno zabrinjava politika u obrazovnom sistemu; Kaluđerović: Neophodno napraviti konkretne izmjene i u učionici

Poražavajući rezultati crnogorskih učenika na PISA testiranju nijesu iznenađenje, s obzirom na okolnosti u obrazovnom sistemu, ali i društvu, ocijenile su sagovornice Gradske televizije. 

Leković: Posebno zabrinjava politika u obrazovnom sistemu; Kaluđerović: Neophodno napraviti konkretne izmjene i u učionici Foto: Pixabay.com
Gradski portalIzvor

Neophodna je, ističu, sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema. Ipak, kako napominju, reforme traže vrijeme, dobru analizu postojećeg stanja i oprez.

Rezultati na PISA testiranju ukazuju na nedostatke tokom osnovnog obrazovanja, a na lošije rezultate u odnosu na 2018. dodatno su uticale mjere za vrijeme korone, ocijenila je Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice.

"Jeste korona bila u cijelom svijetu, ali nisu svi jednako mislili na obrazovanje. Mi smo tu zakazali, naša djeca su predugo odsustvovala. Mi smo tada reagovali, jer nije bilo potrebno da toliko odsustvuju i da onoliko dugo traje period u kom su nam časovi trajali 30 minuta. Nakon epidemije, nismo preduzeli mjere da ublažimo posljedice od korone“, ističe Leković.

Istovremeno, dodaje, nagli priliv djece stranaca za koji ne postoji uređen sistem, inkluzivni program koji se i dalje ne sprovodi valjano, te prebukirane škole, dodatno otežavaju rad u učionici.

„Plus, drugi problemi – loši programi, udžbenika, strategija na papiru, smjene ministara. Dobre su promjene, ali za obrazovni sistem i nije toliko dobro. Ono što posebno zabrinjava je politika u obrazovnom sistemu, dobijamo ljude ispred partija, gdje zastupaju stavove partije i po tom principu zapošljavaju ljude “, kaže Leković.

Iz Centra za građansko obrazovanje napominju da je neophodno napraviti konkretne izmjene i u učionici.

„Da nemamo samo reproduktivno učenje, bubanje, samo nastavu u učionici, kredu i tablu, nagomilane kurikulume, a smanjene norme časove. Moramo reformisati sistem na način da ih stavimo za ove tri oblasti. Da ih stavimo sve u fokus, da druge predmete koji treba da budu relaksacija, da smanjimo te predmete, da ih grupišemo“, ističe Snežana Kaluđerović iz CGO.

Višegodišnje zanemarivanje obrazovnog sistema i političko zapošljavanje, kako smatra, doveli su i do degradacije nastavnika.

„Mene zaista ohrabruje inicijativa ministarke da će unutar ministarstva izvršiti kontrolu diploma, odnosno obrazovnih isprava. Nadam se da će se to proširiti i na škole, vrtiće, kao i na UCG, da vidimo ko su ljudi koji su tamo“, kaže ona.

Apeluje i na Vladu da formira timove i komisije u okviru Tužilaštva koje će preispitivati sumnjive diplome. Cilj je da nastavnici prenose znanje djeci, bez opterećenja roditelja, poručile su sagovornice Gradske televizije.

PISA testiranje: Najgori rezultat naših učenika od 2012, pogledajte koje su države najbolje na planeti i u Evropi
24
PISA testiranje: Najgori rezultat naših učenika od 2012…
05.12.2023 12:00

 

Portal Analitika