Svijet

Analiza Gardijana

Lekcija o Putinovom blefiranju: "Jasno je da Moskva nema nikakav plan"

Ruski lider posustaje pod pritiskom, raste uticaj Turske...

Lekcija o Putinovom blefiranju: "Jasno je da Moskva nema nikakav plan" Foto: Profimedia
Portal AnalitikaIzvor

Na kraju je Vladimir Putin ustuknuo. Suočen s blokiranjem brodova koji prevoze žito iz Ukrajine ili prećutnim priznanjem da su njegove prijetnje bile blef, čelnik Kremlja odlučio je da neće pogoršati globalnu krizu s hranom, piše u svojoj analizi The Guardian.

Izlazak Rusije iz sporazuma koji je dopuštao izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora pripremao se nedjeljama. Rusija je prijetila da će to učiniti nakon eksplozije na Krimskom mostu u oktobru te ponovno nakon napada dronovima na njenu crnomorsku flotu prošle nedjelje.

Ali kada je Rusija konačno suspendovala dogovor, brzo je postalo jasno da Moskva nema nikakav plan.

“Kremlj je upravo sam upao u zamku iz koje nije znao kako izaći”, napisala je Tatjana Stanovaja, rukovoditeljka analitičke kompanije R.Politik.

Kako se Rusija sve više izolovala, diplomatski i ekonomski, uticaj Turske je očito porastao.

“Spomenuo sam da bi Ankara mogla imati posljednju riječ ovdje, ali nisam očekivao da će imati toliki uticaj na Putina”, napisao je Andrej Sizov, čelnik SovEcona, kompanije za istraživanje poljoprivrednih tržišta.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.