Društvo

Od početka godine urađeno oko 60 postupaka VTO, još 40 parova čeka sa uputom

Lazović: Bolnici Danilo I fali novca za vještačke oplodnje

Veći broj pokušaja vantjelesne oplodnje (BTO) i pomjeranje starosne granice na 45 godina država je parovima u Crnoj Gori obezbijedila kroz donošenje Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, ali finansije koje su opredijeljene našoj bolnici za 2023. nijesu dovoljne da bi mogli da pružimo tu uslugu svim parovima koji se odluče za taj postupak. To je za Portal RTCG kazao načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju Opšte bolnice "Danilo I" na Cetinju dr Željko Lazović. Istakao je da je od početka godine urađeno oko 60 postupaka VTO, te da još 40 parova čeka sa uputom.

Lazović: Bolnici Danilo I fali novca za vještačke oplodnje Foto: RTCG
RTCGIzvor

"Od početka godine u Odjeljenju za Humanu reprodukciju je urađeno oko 60 postupaka VTO, trenutno je u postupku još oko 20 parova za koje trenutno imamo neophodnu terapiju", kazao je Lazović i dodao da sa uputom za vantjelesnu oplodnju čeka još 40 parova.

"Uput od momenta izdavanja od strane izabranog ginekologa traje šest mjeseci za koji period važe i nalazi koji su neophodni da bi par ušao u proceduru. U planovima koje svake godine dostavljamo nadležnima projektovali smo 220 postupaka za ovu godinu", kazao je Lazović.

Istakao je da finansije bolnice za 2023. godinu nijesu dovoljne da bi mogle pružiti uslugu svim parovima koji su se opredijelili za vantjelesnu oplodnju.

"Kao načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju moram reći da se problem sa adekvatnim finansiranjem i snabdijevanjem ljekovima javio od sredine prošle godine, od nadležnih smo obaviješteni da je zbog kašnjenja budžeta. Obzirom da je prošle godine donesen novi Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji kojim je parovima dozvoljen veći broj pokušaja, a starosna granica pomjerena na 45 godina očekivano je bilo da će veći broj pacijenata iskoristiti to pravo, međutim finansije koje su opredijeljene našoj bolnici za 2023. nijesu dovoljne da bi mogli pružiti uslugu svim parovima koji su se opredijelili za našu bolnicu", kazao je Lazović.

Istakao je da privatne klinike koje rade vantjelesnu oplodnju nemaju tih finansijskih problema.

"Moram reći da privatne klinike sa kojima Fond ima sklopljen ugovor za ovo vrijeme nemaju ovakve probleme u funkcionisanju što je pravi paradoks da državna ustanova bude u podređenom položaju", kazao je Lazović.

Kazao je da svaki šesti par u Crnoj Gori ima problem sa neplodnošću.

"Svaki šesti par u Crnoj Gori ima neki problem sa neplodnošću, 25 miliona u Evropi je neplodnih. Kod žena najčešći razlozi su odlaganje rađanja za kasnije godine života a od patoloških stanja su zapaljenski procesi unutrašnjih genitalnih organa usljed kojih dolazi do začepljenja jajovoda,poremećaji ovulacije, hormonski poremećaji, endometrioza, sindrom policističnih jajnika, anomalije materice, prijevremeni gubitak ovarijalne rezerve", naveo je Lazović.

Istakao je da je uzrok za više od polovine slučajeva muškog steriliteta nepoznat.

"Kod muškarca svi poremećaji koji rezultiraju poremećajem u parametrima spermograma, smanjen broj, koncentracija i pokretljivost spermatozoida kao što su infekcije, hormonski poremećaji, imunološki poremećaji, nezdrave životne navike, gojaznost pušenje konzumacija alkohola ili narkotika... Više od polovine slučajeva muškog sterilitet uzrok ostane nepoznat", kazao je Lazović.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Laži_neregistrovani
03.06.2023. 08:21

Sad ovo pred izbore da naprave obstrukcije, sve je laž i sramota treba da bude svakoga ko ovo radi. Tako mu zdravi bili svi kao što on radi na Cetinje sram ga bilo sve je laž i izmošljotina

0
6
P Poenam_Dei
03.06.2023. 06:14

Ljudi koji se grčevito bore za potomstvo izgleda da ne interesuju državu. Za SS Sektu ima para. Kada vidimo june od ministra koje nema veze sa zdravstvom, dobro je da išta radi.

7
0