Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Lazarević: Razmjena informacija i jačanje saradnje obavještajnih struktura u cilju sprječavanja malignih uticaja koji prijete Balkanu

Lazarević: Razmjena informacija i jačanje saradnje obavještajnih struktura u cilju sprječavanja malignih uticaja koji prijete Balkanu

Efikasna razmjena informacija i jačanje saradnje obavještajnih struktura u regionu jedan je od načina kojim se slabe i sprječavaju maligni uticaji koji prijete Balkanu i Evropi, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, na Konferenciji Inicijative odbrambene saradnje (Defence Cooperation Initiative –DECI), koja je održana u Sloveniji.

Lazarević: Razmjena informacija i jačanje saradnje obavještajnih struktura u cilju sprječavanja malignih uticaja koji prijete Balkanu Foto: Ministarstvo odbrane
Portal AnalitikaIzvor

General je podsjetio na brojne asimetrične prijetnje za sigurnost, kao što su sajber napadi, kojima je nedavno i Crna Gora bila izložena, kao i političke, vojne i ekonomske pritiske koji pogađaju Evropu, posebno države Zapadnog Balkana.

„Aktivna implementacija NATO politike odvraćanja i odbrane, kao i Novi model snaga obezbijediće dovoljno snaga, sa sposobnostima i kapacitetima neophodnim za prevenciju rastućih bezbjednosnih izazova“, istakao je Lazarević.

Načelnici generalštabova oružanih snaga zemalja članica DECI inicijative: Albanije, Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije, tokom Konferencije osudili su invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, istakavši da takva situacija ima direktan uticaj na stabilnost Balkana i Mediterana.

Oni su razgovarali i o drugim bezbjednosnim izazovima, poput terorizma, trgovine oružjem, nelegalnim migracijama, klimatskim i demografskim promjenama, koji opterecuju zemlje clanice inicijative.

DECI inicijativa je osnovana 2012. godine i omogućava zemljama članicama da doprinose strukturi NATO snaga ili borbenim grupama EU, jačajući stabilnost u regionu i šire.

Načelnik je tokom boravka u Sloveniji posjetio pripadnike crnogorske Vojske koji se u toj državi pripremaju za angažovanje kao 9. kontingent u NATO aktivnosti pojačanog isturenog prisustva(eFP) u Letoniji.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.