Crna hronika

Apelacioni sud preinačio visinu kazne optuženom za ubistvo Momira Zečevića

Laševiću umanjena robija za tri godine

Apelacioni sud pravosnažno je osudio Podgoričanina Marka Laševića na deset godina robije za ubistvo sugrađanina Momira Zečevića.

Laševiću umanjena robija za tri godine Foto: Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Prvostepenom presudom koju je donio sudija Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović, Lašević je osuđen na 13 godina robije. Prvostepeni sud je prilikom određivanja visine kazne kao olakšavajuće okolnosti cijenio neosuđivanost i mladost optuženog Laševića, kao i činjenicu da je prije incidenta pokojni Zečević došao u dvorište optuženog.

Prema optužnici, Lašević je 27. oktobra 2017. godine oko 18 sati ispred svoje porodicne kuće na Zlatici sa umišljajem ubio Zečevića.

– Nakon kraće prepirke i svađe, Lašević je izvadio pištolj marke „radom VIS“ kalibra 9 milimetara i ispalio hitac u glavu Zečevića – piše u optužnici. Lašević je prilikom davanja odbrane priznao izvršenje krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja, ali, kako je kazao, ne može da prizna da je ubio druga Momira Zečevića jer je „pištolj sam opalio“ prilikom njihove svađe na kućnom pragu Laševica.

– Žao mi je, teško mi je da iznosim odbranu jer sam sa njim bio u dobrim odnosima. Ali bio sam napadnut i prinuđen da se branim – rekao je Lašević iznoseći odbranu.

On je pred sudom ustvrdio da je Zečević tog dana došao ispred njegove kuće u alkoholisanom stanju i započeo svađu jer je optuženi nekoliko sati ranije odbio da mu pozajmi novac. Verbalna agresija je prerasla u fizičku i, kako je ispričao optuženi, Zečević je krenuo da ga udari šakom, što ga je šokiralo.

– Udario me šakom. Tu su bili moj otac i ujak koji su pokušavali da ga zadrže jer je bio pijan, a tada zna da bude agresivan – ispričao je Laševic, koji je kod sebe imao pištolj, iako, kako tvrdi, nije imao poseban razlog da bude naoružan.

Kazao je i da je Zečevića udario dva puta drškom od pištolja, kojeg to nije zaustavilo već je, kako dodaje, nastavio da nasrće na njega.

– U jednom trenutku sam vidio kako moj otac posrće, pada, a Momir se nekako stvorio ispred mene da bi me opet udario. Ja sam ga udario drškom, ali sam promašio, pa ga je udarila cijev od pištolja i tada je pištolj opalio. Mislim da je pištolj sam opalio, ali ne mogu da tvrdim da mi u tom metežu nije skliznuo prst koji nijesam držao na obaraču. Bio sam satjeran u ćošak i branio sam se na pragu svoje kuće – naveo je Lašević koji je nakon pucnja pobjegao na obalu Morače gdje je, kako je pojasnio, otišao da malo razmisli.

Ubrzo potom je došao do benzinske pumpe, odakle je pozvao policiju i predao se. Prilikom saslušanja kod višeg državnog tužioca Tatjane Begović, optuženi je tvrdio da nije htio da ubije druga, da ga je noć prije zvao da mu čestita što mu je djevojka trudna. Lašević je rekao da su se njihove porodice družile i da ga je Zečevićeva majka čuvala dok je bio dijete.

Portal Analitika