Crna hronika

Održavanje javnog okupljanja zabranjeno u 15 slučajeva

Lani registrovano osam javnih okupljanja koja su rezultirala nasiljem ili neredom

Lani je registrovano osam javnih okupljanja koja su rezultirala nasiljem ili neredom, ističe se u Izvještaju o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama u 2020. godini.

Lani registrovano osam javnih okupljanja koja su rezultirala nasiljem ili neredom Foto: RTCG
Portal AnalitikaIzvor

CB Podgorica – 2

Neprijavljeno javno okupljanje, 24. 06. 2020. godine, ispred zgrade Centra bezbjednosti Podgorica, u ul. Svetozara Markovića (okupilo se oko 100 građana). Nakon izdatog upozorenja i datog naređenja okupljeni građani se nijesu razišli, te je stoga došlo do upotrebe sredstava prinude (fizička snaga i hemijska sredstva). Tom prilikom je lišeno slobode 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo iz člana 379 Krivičnog zakonika CG (nepostupanje po naredbi za udaljavanje).

Istog dana, oko 22 časa, došlo je do ponovnog neprijavljenog okupljanja oko 70 građana ispred zgrade CB Podgorica, te je tom prilikom zbog nepostupanja po naređenju, lišeno slobode deset lica. O događaju je upoznat nadležni državni tužilac u Podgorici, koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela.

CB Nikšić – 2

Povodom lišavanja slobode episkopa budimljansko-nikšićkog, Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko- primorske, 13. 5. 2020. godine, ispred zgrade CB Nikšić okupilo se oko 1000 građana, koji su blokirali saobraćaj na jednoj od gradskih saobraćajnica. Prilikom intervencije policije 20 lica je privedeno i procesuirano zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 i 12 Zakona o javnom redu i miru, a 13 lica privedeno i izdata mjera upozorenja.

Ispred Opštine Nikšić, 24. 6. 2020. godine, održano je javno okupljanje u cilju podrške budvanskoj lokalnoj samoupravi. Po procjeni okupilo se nekoliko stotina građana, a potom je došlo do narušavanja javnog reda i mira i intervencije od strane policijskih službenika. Tom prilikom registrovana su 2 krivična djela, i to napad na službeno lice i protiv pet lica je podnesena prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz čl 11 i 12 Zakona o javnom redu i miru.

CB Pljevlja – 2 

Neprijavljeno javno okupljanje 13. 5. 2020. godine, u ulici Kralja Petra, povodom lišenja slobode episkopa budimljansko-nikšićkog, Joanikija, u Nikšiću kojom prilikom je grupa građana napala policijske službenike, koji su upotrijebili sredstva prinude radi odbijanja napada.

Neprijavljeno javno okupljanje 24. 6. 2020. godine, u cilju podrške budvanskoj lokalnoj samoupravi, ispred zgrade Opštine Pljevlja, kojom prilikom je grupa građana napala policijske službenike, koji su uspostavili narušeni javni red i mir bez upotrebe sredstva prinude.

CB Budva – 1

Ispred zgrade Centra bezbjednosti Budva, 24. 6. 2020. godine, došlo je do incidenta nakon što je vršilac dužnosti predsjednika Opštine Budva, Vladimir Bulatović izašao ispred zgrade Opštine Budva, a kojom prilikom su okupljeni građani odmah počeli da ga zasipaju kamenicama i drugim predmetima, te da mu upućuju uvrjedljive riječi. Oni su sa ovakvim postupcima i ponašanjem nastavili i nakon što je Bulatović pokušao da uđe u svoje vozilo, u čemu su ga spriječili.

On je službenim vozilom Uprave policije prevezen u zgradu Centra bezbjednosti Budva, a koje je opet bilo meta napada kamenicama i drugim predmetima. Okupljeni građani, od kojih je određeni broj bio i u alkoholisanom stanju, su ugrožavali bezbjednost ovog lica, ostalih građana kao I bezbjednost policijskih službenika izazivajući nerede. Uprkos tome što je policija u više navrata izdala naređenja i upozorenja da se okupljeni građani raziđu, oni su nastavili sa izazivanjem incidenata. Pripadnici policije ovom prilikom zasuti su kamenicama i dimnim bombama, nakon čega je policija upotrijebila hemijska sredstva, kako bi se uspostavio stabilan javni red i mir. U CB Budva zbog incidenata je privedeno 17 lica, a povrijeđen je jedan policijski službenik.

CB Bar – 1

Spontano javno okupljanje građana ispred zgrade CB Bar, 24. 6. 2020. godine povodom postupanja policijskih službenika prema predstavnicima Skupštine opštine Budva. Nakon više izdatih upozorenja i naređenja, okupljeni građani se nisu razilazili, nakon čega su policijski službenici formiranjem kordona i primjenom sredstava prinude potisnuli okupljene građane. Ovom prilikom je privedeno više lica protiv kojih su podnijete prekršajne prijave.

Održavanje javnog okupljanja zabranjeno u 15 slučajeva

Za izvještajni period policija je u 15 slučajeva donijela rješenje kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, shodno članu 14 stav 1 Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama , i to:

CB Podgorica - 3

- Javno okupljanje u pokretu - litija, 11. 06. 2020. godine, u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorke, iz razloga što nije blagovremeno prijavljeno;

- Javno okupljanje u cilju izražavanja protesta zbog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u organizaciji Pravoslavne crkve Crne Gore, 17. 11. 2020. godine, ispred zgrade Vlade CG, iz razloga što nije blagovremeno i uredno prijavljeno;

- Javno okupljanje u organizaciji “Udruženje ugostitelja Podgorice”, 29. 12. 2020. godine, ispred zgrade Vlade CG, iz razloga što okupljanje nije uredno prijavljeno.

OB Cetinje – 3

- Javno okupljanje 13. 2. 2020. godine, u organizaciji Crnogorske kulturne mreže pod nazivom “Svi zajedno za građansku evropsku Crnu Goru” na trgu na Cetinju, iz razloga mogućnosti ugrožavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, kao i ugrožavanja bezbjednosti lica i imovine;

- Javno okupljanje 8. 3. 2020. godine, u organizaciji Pravoslovne Mitropolije Crnogorsko primorske, pod nazivom “Nedelja pravoslavlja”, iz razloga ugrožavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, kao i ugrožavanja bezbjednosti lica i imovine;

- Javno okupljanje 19. 8. 2020. godine, u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve, u crkvi Svetog preobraženja gospodnjeg, na Ivanovim koritima, iz razloga ugrožavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, kao i ugrožavanja bezbjednosti lica i imovine.

OB Kolašin - 2

- Javno okupljanje i javno okupljanje u pokretu – litija u pokretu, u organizaciji crkvenog odbora hrama Svetog Dimitrija iz Kolašina, 21 .6. 2020. godine, iz razloga ugrožavanja zdravlja građana;

- Javno okupljanje – litija, 28. 6. 2020. godine, iz razloga ugrožavanja zdravlja građana.

CB Bijelo Polje -1

- Javno okupljanje Molitvenog hoda – litije, u organizaciji MCP, 14. 6. 2020. godine, iz razloga što nije blagovremeno prijavljeno.

CB Budva - 3

- Javno okupljanje građana 13. 06. 2020. godine, na prostoru neposredno prije ulaza na poluostrvo Sveti Stefan, u mjestu Sveti Stefan, opština Budva, iz razloga što nije blagovremeno i uredno prijavljeno.;

- Javno okupljanje građana u Budvi 16. 8. 2020. godine, iz razloga što nije blagovremeno prijavljeno;

- Javno okupljanje građana u pokretu, 15. 11. 2020. godine, ulicama Jadranski put, 22. novembra, Mediteranska i Slovenska obala u Budvi, Opština Budva, iz razloga nepoštovanja mjera propisanih Naredbom Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i spječavanje prenošenja novog koronavirusa.

OB Ulcinj -1

- Javno okupljanje u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske, crkvena opština Ulcinj, 5. 7. 2020. godine, ispred ostataka Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, u cilju sprečavanja narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, ugrožavanja ljudskih prava i sloboda i posebnih manjinskih prava i sloboda drugih lica, kao i zaštite zdravlja lica.

OB Plav – 1

- Javno okupljanje u selu Martinoviće – Opština Gusinje, 12. 5. 2020. godine vezano za održavanje liturgije u slavu Svetog Vasilija Ostroškog, u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke, iz razloga nepoštovanja mjera iz Naredbe Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i spečavanje prenošenja novog koronavirusa.

OB Šavnik -1

- Javno okupljanje – Molitvenog hoda, 17.6.2020.godine od strane MCP, iz razloga što nije blagovremeno i uredno prijavljeno.

Portal Analitika