Društvo

Reagovanje profesorice Pravnog fakulteta koja je optužena za plagijat

Lakićević Đuranović: Podnijeću krivičnu prijavu protiv Ašanina

Vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević - Đuranović najavila je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika Etičkog komiteta prof.dr Bogdana Ašanina zbog ,,zloupotrebe položaja“.

Lakićević Đuranović: Podnijeću krivičnu prijavu protiv Ašanina Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

To će, kako kaže, učiniti, zbog toga što ,,obmanjuje javnost, negira odluku Upravnog suda kojom se jasno nalaže Etičkom komitetu da ,,odluka mora sadržati utvrđeno činjenično stanje...“.

Upravni sud je nedavno na istovjetan način poništio dvije odluke koje su bile pred Etičkim komitetom. Taj sud je vratio Etičkom komitetu odluku na ponovno odlučivanje da je profesorica plagirala naučni rad objavljen u jednom srpskom časopisu na način što ga je prepisala iz specijalističkog rada studenta Đorđija Drinčića, te da je isto učinila u radu koji je objavila u Zborniku radova Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, preuzimajući djelove specijalističkog rada Danila Spahića. Ovim studentima ona je bila mentorka.

Upravni sud je ocijenio da tužilji nije data mogućnost da se izjasni, te da obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji bi upućivali na to da je tužilja preuzela tuđe autorsko djelo. A predsjednik Etičkog komiteta prof. Bogdan Ašanin je kazao da je odluka koja se tiče studenta Spahića poništena iz navodnih proceduralnih propusta i nedostataka i pisanju obrazloženja odluke, te da sud nije cijenio niti negirao nalaz da je naučni rad profesorice plagijat.

-Ašanin prejudicira novu odluku Etičkog komiteta, a pitanje je da li to čini u svoje ime ili u ime svih sedam članova. O njegovom ponašanju na prošloj sjednici Etičkog komiteta govori tonski zapis, koji nikad nisam dobila, iz njemu znanih razloga. Dakle, ne poštujući ni Ustav, ni moje pravo na odbranu, on već sada prejudicira novu odluku prije zakazanog novog postupka. Stoga, zbog ugrožavanja mojih ljudskih prava i sloboda, zbog njegovog ponašanja i izjava, biću prinuđena da sa svojim timom advokata, protiv njega podnesem krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja – napisala je u reagovanju Lakićević -Đuranović.

Portal Analitika