Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Laketić: Fokusirani smo što veću naplatu prihoda; Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a

Laketić: Fokusirani smo što veću naplatu prihoda; Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a

"Intezivno radimo na smanjenju sive ekonomije i vjerujem, da ćemo uz naš stručni kadar, uspješno dovesti taj proces do kraja”, rekao je Laketić.

Laketić: Fokusirani smo što veću naplatu prihoda; Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a Foto: Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

V.d. direktora Poreske uprave, Sava Laketić, na zatvaranju Simpozijuma računovođa i revizora, koji je održan u Ulcinju, poručio je da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema.

“Fokusirani smo što veću naplatu prihoda. Intezivno radimo na smanjenju sive ekonomije i vjerujem, da ćemo uz naš stručni kadar, uspješno dovesti taj proces do kraja”, rekao je Laketić.

U narednom periodu očekuje se izmjena seta poreskih zakona, kazala je direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Crne Gore, Biljana Peranović.

“Slijedi nam izmjena određenih poreskih Zakona, ali je bitno da se ne planira povećanje opšte stope PDV-a. Jeste da imamo česte promjene poreskih zakona ali su one potrebne i biće ih. Mi se trudimo da u ovom procesu uključimo što više subjekata”, kazala je Peranović.

Predstavnica Savjeta stranih investitora Kristina Bukilić poručila je da je nedorečenost zakonske regulative i poreskih propisa vileka barijera u poslovanju.

Na panelu posvećenom primjeni novih poreskih zakona u Crnoj Gori čiji je moderator bila Anastasija Boljević, generalna sekretarka Instituta sertifikovanih računovođa, učestvovale su i Anita Radulović i Vesna Radunović članice Upravnog odbora ISRCG koje su ukazale na izazove sa kojima se računovodstvena i revizorska praksa susreću prilikom česte promjene poreskih propisa i koliko to povećava troškove rada računovodstveno revizorskih praksi.

"Ovogodišnji Simpozijum, okupio je više od 300 učesnika, i bio je prilika da predstavnici računovodstveno-revizorske struke daju odgovore na brojne izazove sa kojima se suočava crnogorska ekonomija. Govornici na ovogodišnjem događaju bili su prepoznati eksperti iz zemlje, regiona ali i zemalja Evropske unije", navodi se u saopštenju. 

Portal Analitika