Društvo

"Oni koji traže odlaganje popisa imaju veću bojazan od popisivanja imovine"

Lacmanović: Softver za provjeru popisnih podataka dobar uz primjenu "trostrukog ključa"

Ekspert za zaštitu podataka o ličnosti Radenko Lacmanović ocijenio je da je dobro je što je nova Vlada odgodila popis za mjesec dana, ali da provjera podataka iz popisnice putem softvera može biti valjana samo ukoliko se za pristup istim primijeni takozvani "trostruki ključ", dok je provjera putem samo matičnog broja loša zbog potencijalne zloupotrebe podataka.

Lacmanović: Softver za provjeru popisnih podataka dobar uz primjenu "trostrukog ključa" Foto: PR Centar
RTCGIzvor

Lacmanović je kazao mu djeluje da će problem provjere popisanih podataka biti riješen.

Kaže da najave koje smo imali, da bi softver koji bi se uspostavio za potrebu tačnosti podataka koje smo dali popisivačima funkcionisao samo na osnovu matičnog broja neprihvatljiv.

"U više sam navarata kazao da je takva ideja neprihvatljiva, neodrživa i ne bi garantovala nikakvu zaštitu ličnih podataka. I ne samo podataka ličnih, nego i ostalih. Matični broj je previše iskompromitovan u Crnoj Gori, lako je do njega doći i to bi značilo da bilo ko sa vašim matičnim brojem može provjeriti i doći do podataka koje ste dali popisivačima, ne samo nacionalno, jezički i vjereski nego i podataka o kvalitetu, zdravstvenom stanju, socijalnom statusu, imovini...", kaže Lacmanović.

Dodaje da će ovaj problem biti riješen kroz takozvani trostruki ključ.

"A to znači da će ljudi koji žele da provjere vjerodostojnost svojih podataka morati da ukucaju matični broj, broj lične karte i servisni broj na popisnom listiću. Servisni broj popisnog listića neće znati nko sem mi", pojašnjava Lacmanović u emisiji "Link" na RTCG.

Ocijenio je da će Monstat, uz određene promjene za koje ima vremena do 30. novembra, biti spreman za popis.

"Ako su svi spremni na kompromise, odricanja i saradnju, postoji dovoljno vremena. Procedura je poprilično složena. Vjerujem da za to ima vremerna i da će već ove nedjelje biti mnogo toga odrađeno i da će popis biti održan 30. novembra. Ukoliko nijesu spremni na kompromise, bojim se da će se ponovo odgoditi do 1. aprila, i da ćemo imati iste zahtjeve i iste probleme,što bi išlo u nedogled", istakao je Lacmanović.

On je kazao je mišljenja da oni koji traže odlaganje popisa imaju veću bojazan od popisivanja imovine.

Portal Analitika