Kultura

JAM: Kvintet "Clazz" premijerno u KIC-u

Izvor

Još jedan koncert koji se održava u okviru ovogodišnjeg Mjeseca poštovanja džeza – JAM, prilika je da crnogorska publika prvi put čuje ovo krosover (crossover) djelo poznatog pijaniste i džez kompozitora, kao i petoro crnogorskih instrumentalista nedavno okupljenih u specifičan ansambl.

Kvintet „Clazz“ čine flautista Boris Nikčević, pijanistkinja Milanka Nikčević, gitaristkinja Bojana Brajović, kontrabasista Slaven Tursković i bubnjar Momica Glomazić, koji su svoje znanje sticali u ovdašnjim muzičkim školama i akademiji, a danas ga rado prenose mlađim generacijama.

Klod Boling, francuski džez pijanista, kompozitor i aranžer, poznat je kao jedan od ključnih ličnosti tradicionalnog džez preporoda u kasnim 1960-im. Napisao je muziku za više od stotinu uglavnom francuskih filmova, među kojima su „Borsalino“ (1970) i „California Suite“ (1978). Poznat je i po seriji crossover saradnji sa klasičnim muzičarima, a njegova djela su „mješavina barokne elegancije i modernog svinga“. Svita „Piknik“ iz 1980. godine je upravo jedno od njih, a u originalu je snimio sa dva čuvena imena iz svijeta klasične muzike - flautistom Žan-Pjer Rampalom i gitaristom Aleksandrom Lagojom.

Portal Analitika