Region

Kurti: Sadašnja situacija slab pokušaj Beograda da dijalog zamijeni destabilizacijom

Kurti: Sadašnja situacija slab pokušaj Beograda da dijalog zamijeni destabilizacijom Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD
NovaIzvor

„Slažem se da dijalog nema alternativu. Sadašnja situacija je slab pokušaj Beograda da dijalog zamijeni destabilizacijom. Oni neće uspjeti: obećavam da ću raditi sa NATO/Kfor da obezbijedim sigurnost i vladavinu zakona, bez diskriminacije — u cijeloj Republici Kosovo“, napisao je Kurti, reagujući na kratku objavu koju je na Tviteru postavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Pričao sam sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o napetoj situaciji na Sjeveru Kosova. Pozvao sam obojicu da se uzdrže od bilo kakve jednostrane akcije koja može izazvati eksalacije. Dijalog je jedini put naprijed“, naveo je Stoltenberg na Tviteru te poručio da KFOR ostaje na oprezu.

Generalni sekretar NATO-a pozvao je danas u odvojenim telefonskim razgovorima kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da se „uzdrže od jednostranih akcija koje mogu izazvati eskalaciju“.

O telefonskom razgovoru komandanta NATO-a sa kosovskim premijerom Priština se nije oglašavala, ali jeste Stoltenberg kratkom objavom na Tviteru uz poruku – „Dijalog je jedini put naprijed“.

Portal Analitika