Region

Kurti: Ne može Republika Srpska na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji je predstavio Upravljački tim, pokazuje "želju Srbije za stvaranjem Republike Srpske na Kosovu". 

Kurti: Ne može Republika Srpska na Kosovu Foto: Anadolija/Erkin Keçi
Portal Radio Slobodna Evropa (RSE)Izvor

Prema njegovoj ocjeni, nakon večerašnjeg sastanka u Briselu, taj statut ne ide u korist Srba na Kosovu, već u korist Srbije.

"Republika Srpska na Kosovu ne može. Mi smo jedna suverena, nezavisna, demokratska država… Ja sam premijer svih građana Kosova, bez obzira na nacionalnu pripadnost, religijsko opredjeljenje ili porijeklo. Znači, bez obzira i u kojoj opštini žive. Ideja da su neki Srbi važniji od drugih jer žive u određenoj opštini je segregacija među srpskom zajednicom", rekao je Kurti.

Poručio je da će još jednom pročitati statut uz napomenu da se on zalaže za poštovanje prava svih zajednica a ne pojedinih Srba.

"Ne teritorijalna autonomija, to je moje duboko ubjeđenje", rekao je on.

Kurti je podvukao da je statut za formiranje Zajednice srpskih opština "suštinski nespojiv sa Ustavom Kosova".

"Predložio sam nacrt vizije kakve vrijednosti i principi treba da se zastupaju, kakav treba da bude okvir koji reguliše pitanje nevećinskih zajednica, odnosno srpske zajednice na Kosovu", rekao je Kurti.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Posmatrač_neregistrovani
03.05.2023. 09:19

Bravo tako se brani svoja zemlja. Pogledajte izdajnike u našoj zemlji, kudravi za sekundu predade sve crnogorske svetinje svetosavskoj sekti. sve uništi a nem ani 2 % podrške.

10
1
b bjelopavlić_neregistrovani
03.05.2023. 08:31

Može, može. Samo polako...

4
11
R REKOS_neregistrovani
02.05.2023. 22:02

Zamislite Braco Crnogorci Vucic 2015 sa Isa Mustafom potpisali Sporarazum u kojem u zadnju tacku pise ,Ovaj Sporazum treba da bude sve u Skladu sa Usavom Republike Kosova, I Sada isti Fasista Vucic nece da ispuni to sto je potpisao. Nego pokusa formirati R.Srbsku u Drzavu Kosova toga nece biti

26
3
H Hunter6
02.05.2023. 21:52

Bravo! Tako se brani svoja drzava i njen Ustav! Mogao bi Kudravi Berija da nauci nesto od g. Kurtija!

31
2
K Karadag
02.05.2023. 21:51

bravo dosta je jedan dodik na balkanu

33
3