Region

Održana svečana sjednica Vlade Kosova povodom 16 godina od proglašavanja nezavisnosti

Kurti: Kosovo je prava parlamentarna republika koja počiva na demokratskim principima

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je danas u Prištini da Kosovo predstavlja pravu parlamentarnu republiku i da počiva na demokratskim principima.

Kurti: Kosovo je prava parlamentarna republika koja počiva na demokratskim principima Foto: Foto: Armend NIMANI / AFP
AgencijeIzvor

Na osnovu političke volje svog naroda, Kosovo je nezavisna i suverena, demokratska i nedjeljiva država. Kao na dan kada je proglašena, prije šesnaest godina, tako je i danas, i svaki dan poslije toga, Republika Kosovo bila, jeste i biće dom svih njenih građana bez razlike - kazao je Kurti na svečanoj sjednici Vlade Kosova povodom 16 godina od proglašavanja nezavisnosti.

On je dodao da je Kosovo "preživjelo genocid" s kraju 20. vijeka i poslije rata obnovilo svoje domove uz podršku međunarodnih partnera i saveznika.

Prema njegovim riječima, Kosovo je država koja njeguje demokratske vrijednosti, poštuje ljudska prava svih manjina, a socijalna pravda i solidarnost su u srži svakog političkog i društvenog kursa.

Ocijenio je da su za 16 godina postignuti pozitivni rezultati kada je riječ o unutrašnjim reformama, po pitanju vladavine prava i na ekonomskom i socijalnom planu, a da je uspješna i vizna liberalizacija.

"Ovo potvrđuje da Kosovo čini prave korake na pravom putu ka svojoj evropskoj budućnosti. Zahvalni smo svima koji su doprinijeli našoj oslobodilačkoj borbi i procesu osamostaljivanja. Posebno hvala našim međunarodnim partnerima i saveznicima na našem zajedničkom putu konsolidacije države i međunarodnog subjektiviteta", naveo je Kurti.

Zvaničnici Kosova su poslije sjednice položili cvijeće na spomenik nestalih, na grobove bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove i Adema Demačija, a zatim u selu Prekaze položili cvijeće na grob Adema Jašarija, prvog komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

U Prištini se organizuje program na glavnom trgu, dok se slični programi organizuju u najvećem broju opština, u kojima će biti održane svečane sjednice skupština opština i polaganje vijenaca na spomenika poginulih boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija tu odluku ne priznaje.

Portal Analitika