Svijet

Kurc poziva građane: Smanjimo kontakte kako bi izbjegli novo zatvaranje

Austrijski kancelar Sebastian Kurc pozvao je građane da, zbog rekordno velikog broja novih infekcija koronavirusom, ograniče kontakte i nose zaštitne maske, kako bi se spriječilo širenje virusa i izbjeglo ponovno zatvaranje.

Kurc poziva građane: Smanjimo kontakte kako bi izbjegli novo zatvaranje Foto: internet
agencijeIzvor

Svi moramo ponovo da spriječimo potpuno zaustavljanje javnog života - ograničavanjem kontakata, odustajanjem od velikih privatnih sastanaka i zabava, rekao je kancelar u videu pod naslovom "Situacija u Austriji je ozbiljna", objavljenom na Fejsbuku, prenio je Sio1.net.

Kurc je upozorio građane da se pripreme za "izazovnu jesen i zimu", "izuzetno teška vremena", uz ograničenja, hitne mjere i otkazivanja. Rekao je da će vakcina biti dostupna sljedećeg ljeta i time povratak u normalu.

Kancelar je takođe spomenuo očigledni "umor" od koronavirusa, koji pokreće sve više i više teorija zavjere, sve do poziva ljudima da zanemaruju mjere. Potvrdio je da pandemija u zemlji od oko 1.000 do 1.500 novoinficiranih ljudi dnevno trenutno ne predstavlja problem za intenzivnu njegu. Ali, broj infekcija raste eksponencijalno, brojevi bi se mogli udvostručiti za tri nedjelje, ako se to sadašnje stanje ne zaustavi, Austrija će u decembru imati 6.000 novih infekcija dnevno.

“Cilj mora biti sprječavanje toga ograničavanjem kontakta i nošenjem zaštitnih maski”, ponovio je Kurc.

U subotu je potvrđeno da je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg bio pozitivan na novi koronavirus. Prema riječima njegovog predstavnika, postoji sumnja da se zarazio na sastanku u ponedjeljak sa evropskim kolegama u Luksemburgu. Zbog toga su svi članovi austrijske vlade testirani preventivno, ali su bili negativni.

Portal Analitika