Društvo

Promovisana knjiga “Rimski grad Dokleja”

Kulturno istorijsko nasljeđe Duklje prilagođeno najmlađoj populaciji

Promocija knjige za djecu “Rimski grad Dokleja”, u okviru Dana nauke i inovacija 2022, održana je prošle nedelje u Galeriji “Risto Stijović” u Podgorici.

Kulturno istorijsko nasljeđe Duklje prilagođeno najmlađoj populaciji Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Portal AnalitikaIzvor

“Izuzetno mi je drago što su nas kolege iz Istorijskog instituta Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR) počastvovali da u okviru naše manifestacije “Dani nauke I inovacija” predstavimo sjajnu knjigu “Rimski grad Dokleja” namijenjenu najmlađoj populaciji” kazala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović ističući da je knjiga predstavlja dio jednog izuzetno važnog projekta, za sada jedinog naučnoistraživačkog nacionalnog projekta iz oblasti humanističkih nauka, koji je podržalo Ministarsvo nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarka je takođe istakla i značaj nastavka saradnje potpisivanjem novog ugovora sa CNR-om, te naglasila važnost saradnje sa italijanskim institucijama i partnerima, posebno u primjeni novih tehnologija za izučavanje i prezentaciju kulturne baštine Crne Gore, ali i u dijelu njihovog iskustva, saznanja, stvaranjem prilika za buduću saradnju i dr.

Ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, Nj. E. Andreina Marsella je kazala da je ideja ovog projekta nastala u okviru jednog većeg pod nazivom “Budućnost prošlosti-istraživanje i valorizacija antičke Duklje”, a koji je finansiralo Ministarstvo vanjskih poslova Italije, te da smatra da je značaj ovog projekta upravo to da se djeca na neposredan način upoznaju sa izuzetno važnim kulturno-istorijskim nasljeđem Crne Gore, kakvo je zasigurno Duklja.

Na promociji su govorile i v. d. direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Aleksandra Hajduković, dr Lucia Alberti iz ISPC-CNR iz Rima i dr Tatjana Koprivica iz Istorijskog instituta UCG. Autorski tim publikacije “Rimski grad Dokleja”, izdanja u ediciji Eppur, patrimonium, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, sastavljen je od istoričara, arheologa, istoričara umjetnosti, fizičara i arhitekata.

Tokom trajanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2022” za učenike i učenice osnovnih škola organizovane su posjete lokalitetu Dokleju, gdje su članovi radnog tima iz Istituto di scienze del patrimonio culturale - CNR iz Rima i Istorijskog instituta iz Podgorice održali osnovcima predavanje o istraživanjima i istoriji antičkog grada pomoću savremenih tehnologija za izučavanje kulturne baštine. Oni su imali priliku da se upoznaju sa najznačajnijim građevinama antičke Duklje, kao što su bedemi, forumi, terme, hramovi ali i kasnoantičkim crkvama (bazilici A, bazilici B i krstoobraznoj crkvi).

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nase__neregistrovani
08.10.2022. 05:59

Naše Crnogorske Bastine!

1
0
B BaštinaCrneGore__neregistrovani
07.10.2022. 11:49

Duklja je Baština Crne Gore! 👆👆👆🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👆👆👆👆👆👆👆👆👆👆👆👆

4
0